Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2013

Τα «μπάνια» του Δημοσίου απειλούν το ΕΣΠΑ

Πολλά και διάφορα ακούγονται κατά καιρούς για άμεσες, ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Όμως, τα μόνα (μη δανεικά) λεφτά που εισρέουν στη χώρα για επενδύσεις προέρχονται από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πιο συγκεκριμένα το ΕΣΠΑ. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Όμως, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει πολλά λεφτά από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 αν πολλά έργα δεν έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οι ειδήμονες ισχυρίζονται ότι οι κοινοτικοί θα μπορούσαν να δώσουν μια μικρή παράταση ενός ή δύο ή το πολύ τριών μηνών.

Ο χρόνος που απομένει είναι περιορισμένος αφού σε λίγο μπαίνει ο Ιούνιος και πολλά έργα δεν έχουν καν προκηρυχθεί ακόμη. Επομένως, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν πολλά κοινοτικά κονδύλια σε μια περίοδο όπου η εθνική οικονομία και οι επιχειρήσεις τα έχουν ανάγκη.

Ο διαθέσιμος χρόνος περιορίζεται ακόμη περισσότερο για έναν ακόμη λόγο: τα μπάνια του λαού ή καλύτερα του δημοσίου τον Αύγουστο.

Με άλλα λόγια, το δημόσιο κατεβάζει ρολά τον Αύγουστο αφού η πλειονότητα των υπαλλήλων πάει διακοπές εκείνον τον μήνα και επομένως έργα δεν προκηρύσσονται όπως μας πληροφορεί άτομο που αγωνιά για το ενδεχόμενο να χαθούν πολλά λεφτά του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013.

Με δεδομένη την άσχημη κατάσταση της οικονομίας και την ανάγκη απορρόφησης όσο το δυνατόν περισσότερων κοινοτικών πόρων, κάποιος θα περίμενε ότι θα γινόταν παρέμβαση ώστε να αλλάξει η παράδοση του Αυγούστου και να προκηρυχθούν έργα ώστε να προλάβουν να συμβασιοποιηθούν εγκαίρως.

Ζητείται κάτι υπερβολικό; Δεν νομίζουμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v