Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 22 2013

H εθνική άμυνα στο βωμό του ΦΠΑ της εστίασης;

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και χρώματος, έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Επιδοκιμάζει τις αυξήσεις των κρατικών δαπανών, είτε δικαιολογούνται είτε όχι, ακόμη κι όταν οδηγούν σε μεγαλύτερα ελλείμματα και σε αύξηση του δημοσίου χρέους, δηλαδή σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τους δανειστές.
Επιδοκιμάζει επίσης τις μειώσεις των φόρων είτε έχουν κάποια λογική είτε όχι.

Οι όποιες αντιδράσεις αφορούν συνήθως καμία φοροελάφρυνση για κάποια είδη πολυτελείας, π.χ. πλωτά μέσα.
Δεν εκπλήσσει λοιπόν η στάση που κράτησαν στη γνωστοποίηση ότι η τρόικα αποδέχθηκε να μειωθεί πιλοτικά ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23% από την 1η Αυγούστου μέχρι τα τέλη του 2013.

Η κυβέρνηση επέλεξε να δαπανήσει το μικρό πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα για να πείσει την τρόικα να αποδεχθεί τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ευελπιστώντας σε ανάλογη μείωση των τιμών.

Η πράξη θα δείξει αν έχει δίκιο ή όχι.

Όμως, τα μηνύματα από τους επαγγελματίες της εστίασης δεν είναι ενθαρρυντικά.

Όλα δείχνουν ότι η μείωση των τιμών θα είναι μικρότερη από την αναλογούσα στη ποσοστιαία μείωση του ΦΠΑ.
Ίσως πιο σημαντικό γεγονός είναι η διαφαινόμενη μείωση των εσόδων από τον συγκεκριμένο φόρο, παρά τη σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό και της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών τον Αύγουστο και τους επόμενους μήνες.

Αν η μείωση των εσόδων από τον ΦΠΑ στην εστίαση επιβεβαιωθεί στην πράξη, αφενός θα δικαιωθεί η τρόικα και αφετέρου θα φανεί πόσο αναξιόπιστες είναι οι εκθέσεις και οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται με βάση τα στενά επαγγελματικά συμφέροντα.

Όμως, η τρόικα έχει δέσει τον γάιδαρό της.

Αν υπάρξει υστέρηση εσόδων θα καλυφθεί από την «καβάντζα» των 100 εκατ. ευρώ για τις στρατιωτικές προμήθειες, αφού η μέγιστη απώλεια από τον ΦΠΑ μέχρι τα τέλη του 2013 εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι στο θέμα της «καβάντζας» των 100 εκατ. ευρώ, φράση που ανήκει σε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, είχαμε αναφερθεί αμέσως μετά τη σχετικά πρόσφατη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.

Η αναφορά σχετιζόταν με τις συζητήσεις με την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013-2014.

Με άλλα λόγια, τα όποια οφέλη από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κρίθηκαν πιο σημαντικά από τη μείωση των προμηθειών για στρατιωτικό υλικό που προορίζεται για την άμυνα της χώρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v