Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 19 2013

Emerging funds: Τι κρύβουν οι επισκέψεις στην Αθήνα

Aπό τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έχουν να δουν στην Αθήνα τόσο πολλούς εκπροσώπους funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές.

Η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε αναδυόμενη αγορά από την MSCI πριν από μερικούς μήνες θεωρήθηκε από κάποιους πισωγύρισμα. Όμως, άλλοι τη θεώρησαν ευκαιρία για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων που ήταν πιο πολύ εξοικειωμένα με το υψηλό ρίσκο χώρας που έχει σήμερα η Ελλάδα.

Οι δεύτεροι φαίνεται ότι δικαιώνονται, τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό των επισκέψεων.

Αρκετές μεγάλες ξένες τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η Nomura, φέρνουν αναλυτές που ειδικεύονται στις αναδυόμενες αγορές και πελάτες-funds που επενδύουν σε αυτές.

Οι επισκέψεις έχουν σε πολλές περιπτώσεις το νόημα της γνωριμίας και μιας γεύσης για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Φυσικά, το ζητούμενο από την ελληνική πλευρά δεν είναι η επίσκεψη, αλλά η μετουσίωσή τους σε ζήτηση και αγορές μετοχών και άλλων κινητών αξιών.

Η Ελλάδα δεν υπόσχεται ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης μελλοντικά, όπως ίσως άλλες αναδυόμενες αγορές και αυτό είναι μειονέκτημα στα μάτια των επενδυτών που επικεντρώνονται σε μετοχές. Επιπλέον, έχει υψηλότερο δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ σε επίπεδο χώρας, ενώ οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων είναι συνήθως πιο μοχλευμένοι.

Από την άλλη πλευρά, η χώρα θεωρείται πιο σταθερή πολιτικά και κοινωνικά σε σχέση με άλλες που ανήκουν στο ίδιο κλαμπ και επιπλέον είναι μέλος της ευρωζώνης.

Το χρηματιστηριακό ταμπλό θα δείξει τους επόμενους μήνες ποια τάση θα κυριαρχήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v