Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 11 2013

Distressed Funds σε τράπεζες: Θα σας περιμένουμε

Οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν ευχαριστημένες αν μπορούσαν να πουλήσουν ορισμένα από τα δάνειά τους σε ξένα funds, αλλά σε τιμές που δεν θα τις ανάγκαζαν να καταγράψουν ζημίες.

Κι αυτό γιατί θα βελτίωναν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και θα αποκτούσαν ρευστότητα.

Όμως, τα ξένα funds δεν φαίνονται διατεθειμένα να προσφέρουν αυτές τις τιμές, ενώ διευκρινίζουν ότι ενδιαφέρονται για ενήμερα (και προβληματικά) δάνεια, βασικά επιχειρηματικά.

«Στην Ελλάδα έχει συμβεί μια μεγάλη, κακή κατανομή πόρων (big misallocation of resources). Για να γίνει επανακκίνηση της οικονομίας και να υπάρξει ανάπτυξη, αυτό θα πρέπει να αναγνωρισθεί και να διορθωθεί», τονίζει στέλεχος μεγάλου ξένου fund, που παραδέχεται ότι εξετάζει περιπτώσεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες συνεχίζουν να μην αποτιμούν σωστά ορισμένα δάνειά τους και αν αυτό δεν διορθωθεί δεν θα μπορέσουν να δώσουν στην οικονομία τη ρευστότητα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Φυσικά, τα ξένα funds βλέπουν τα πράγματα από τη δική τους σκοπιά και δεν «σκανάρουν» την ελληνική αγορά για να προβούν σε φιλανθρωπίες.

Να βγάλουν λεφτά ενδιαφέρονται και δεν το κρύβουν.

Όταν τα ρωτάς σε ποιες τιμές θα ήταν διατεθειμένα να αγοράσουν ελληνικά επιχειρηματικά δάνεια, απαντούν διπλωματικά: «Εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο».

Άμα πιέσεις λίγο παραπάνω, ζητώντας να σου πουν ένα γενικό εύρος τιμών, ακούς τη φράση: 30 με 60 λεπτά στο ευρώ μάξιμουμ.

Σε ποιες τιμές δείχνουν διατεθειμένες να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες; Ονομαστική αξία μείον προβλέψεις, ισχυρίζονται. Με αυτά τα δεδομένα, θα ήταν έκπληξη αν προέκυπτε ντιλ.

Όμως, κάποια τουλάχιστον ξένα funds δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

«Δεν πειράζει (αν δεν προκύψει συμφωνία). Εμείς θα τις περιμένουμε», τονίζει άλλος.

Η συλλογιστική πίσω από τη στάση, που στοχεύει σε εσωτερική απόδοση επένδυσης της τάξεως του 20% και άνω;

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλο κούρεμα του χρέους της και ταυτόχρονα να επενδυθούν πολλά λεφτά για να αναπτυχθεί. Εσύ βλέπεις αυτό να γίνεται στο άμεσο μέλλον; Εγώ όχι», συμπληρώνει ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v