Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 6 2013

Καλά μαντάτα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Δύο προγραμματισμένες ομιλίες ακαδημαϊκού χαρακτήρα στο πανεπιστήμιο Harvard στη Βοστώνη και στο Brookings Institute στην Ουάσιγκτον, μία ομιλία σε επενδυτές στο Council on Foreign Relations (CFR) στη Ν. Υόρκη και συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της S&P και της Moody’s περιελάμβανε η επίσκεψη του καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα, οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, στις ΗΠΑ.

Πιθανόν να υπήρξαν κι άλλες ομιλίες ή επαφές, αλλά δεν έχουμε εικόνα.

Οι ομιλίες στο ευρωπαϊκό κέντρο σπουδών (Center of European Studies) του Harvard και στο Brookings Institute εστίασαν στα θέματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης στην ΟΝΕ και στο παζλ της λιτότητας στην κρίση της ευρωπεριφέρειας, όπως διαπιστώσαμε διαδικτυακά.

Όμως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία και οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μουρμούρας στο Council on Foreign Relations, αφού απευθυνόταν κυρίως σε επενδυτές, σύμφωνα με παρευρεθέντα που μας μετέφερε τη σχετική πληροφορία.

Ο τελευταίος διέκρινε στο ακροατήριο συναδέλφους του από hedge funds όπως το Paulson, το Moore Capital Management, το Marathon και άλλα στελέχη αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, όπως της Citi και της Morgan Stanley.

O έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει στην αποκατάσταση των ανισορροπιών, στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στις προϋποθέσεις για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ο καθηγητής Γ. Μουρμούρας φέρεται να δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ξαναμπεί στο ραντάρ των επενδυτών και έφερε για παράδειγμα τη μεγάλη άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έχει συνοδευθεί από εισροές ξένων κεφαλαίων και τη συμπίεση των spreads στα ελληνικά ομόλογα, που εντάθηκε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Για τις αγορές, η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και ειδικότερα στην ευρωπεριφέρεια, τόνισε, φέρνοντας για παράδειγμα το γεγονός ότι το ελληνικό spread έχει ακολουθήσει το αντίστοιχο ισπανικό τους τελευταίους μήνες.

Ο ίδιος απέδωσε τη θετική ανταπόκριση των αγορών στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2014 και στη δημιουργία βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, με παράλληλη συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και πιθανή μετατροπή του σε πλεόνασμα.

Όπως μετέφερε στη στήλη ο παρευρεθείς,  ο κ. Μουρμούρας έδωσε την εντύπωση ότι ήθελε να περάσει το μήνυμα πως το ρίσκο της αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους (refinancing risk) είναι πολύ μικρό.

Μάλιστα, κάποια στιγμή στο σκέλος των ερωταπαντήσεων φέρεται να κέντρισε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, ρωτώντας τι ρίσκο αναχρηματοδότησης μπορεί να έχει η έκδοση ενός 3ετούς ή 5ετούς κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου όταν η μέση διάρκεια (duration) του ελληνικού χρέους φθάνει τα 16 χρόνια.

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού φέρεται να τόνισε, επίσης, ότι έχουν δρομολογηθεί κινήσεις που θα διευκολύνουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον κατάλληλο χρόνο.

Κατονόμασε τη διαμόρφωση της καμπύλης των αποδόσεων με εκδόσεις αναφοράς (benchmark issues) και τη δημιουργία πιο ρευστής αγοράς με τον περιορισμό των υφιστάμενων εκδόσεων νέων ομολόγων (post PSI) μέσω «συγχώνευσής» τους.

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις που αποκόμισε η πηγή της στήλης; Αρκετά καλές, μας είπε, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα, όμως, έχει ακόμα απόσταση να διανύσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v