Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 22 2013

Πράσινο φως της DG Comp στις τράπεζες για ομόλογα

Η Ελλάδα έχει βάλει στόχο να βγει στις αγορές το 2014 και να χρηματοδοτήσει μέρος των αναγκών της. Είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια μελλοντική έκδοση ομολόγων για διαφορετικούς λόγους.

Πρώτον, γιατί δεν έχουν πλέον μεσομακροπρόθεσμα κρατικά χρεόγραφα μετά την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) και το περσινό πρόγραμμα επαναγοράς των νέων ομολόγων. Δεύτερον, γιατί τα ελληνικά ομόλογα θα προσφέρουν πολύ υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα στην ευρωζώνη.

Όμως, η χώρα είναι υπό επιτροπεία και οι τράπεζες υπό επιτήρηση, επομένως χρειαζόταν το πράσινο φως από την τρόικα για να μπορούν να συμμετάσχουν σε πιθανή μελλοντική έκδοση. 

Τελικά, ένα «κομμάτι» της τρόικας, δηλαδή η DG Comp, πείσθηκε από τα επιχειρήματα και τους έδωσε ατύπως το πράσινο φως να αγοράζουν ομόλογα από την πρωτογενή αγορά.

Ένα από τα επιχειρήματα ήταν το προφανές. Δεν μπορεί να αποκλεισθούν οι μεγαλύτεροι ειδικοί διαπραγματευτές (primary dealers), δηλαδή τα πιστωτικά ιδρύματα, σε ελληνικά ομόλογα από μελλοντικές εκδόσεις.

Πάντως, ποσοστώσεις αναφορικά με το ποσοστό μιας έκδοσης που θα μπορούσαν να καλύψουν δεν δόθηκαν. Άλλωστε δεν χρειάζονται.

Όταν έλθει η ώρα να εξετασθεί μια πρόταση για συμμετοχή σε μελλοντική κοινοπρακτική ή άλλη έκδοση ομολογιακού δανείου του ελληνικού δημοσίου, το θέμα θα πρέπει να περάσει από την αρμόδια επιτροπή και τον monitoring trustee.
Κοινώς, την ελεγκτική εταιρεία που είναι το αφτί και το μάτι της τρόικας σε κάθε συστημική τράπεζα.

Επομένως, η συμμετοχή της τράπεζας στην όποια έκδοση θα αποφασισθεί σε εκείνη τη φάση. 

Όπως κι αν έχει, το άτυπο Ο.Κ. για αγορά ελληνικών ομολόγων από την DG Comp συνιστά μεγάλο βήμα για την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v