Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 3 2013

Αυτήν τη θέση (Ευρ. επίτροπος) ποιος θα την πάρει;

Η θητεία της τωρινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής λήγει το β΄ εξάμηνο του 2014 και είναι επόμενο να έχει αρχίσει ατύπως ένας αγώνας δρόμου από τους ενδιαφερομένους για την επόμενη μέρα.

Το ίδιο ισχύει για τη θέση του/της επιτρόπου που αναλογεί στην Ελλάδα. Είναι μια θέση περίοπτη, καλοπληρωμένη, που δίνει την ευκαιρία στον κάτοχό της να ασχολείται με τα κοινοτικά δρώμενα ενώ βρίσκεται σε επαφή με την Ελλάδα.

Αν πιστέψουμε δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ για έγκυρα ξένα ΜΜΕ, η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη τα έχει πάει καλά με το χαρτοφυλάκιο της αλιείας. Ίσως ανέλπιστα καλά σε σύγκριση με τις προσδοκίες που υπήρχαν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Όμως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τη θέση της θα την πάρει άλλο πρόσωπο.

Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Δεν είναι μυστικό ότι το όνομα του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα έχει ακουστεί στο παρελθόν.

Η θέση του επιτρόπου θα ταίριαζε πολύ στον ίδιο.

Ιδίως αν αποχωρούσε μετά από μια πετυχημένη ελληνική προεδρία στην Ε.Ε.,  με την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και με διορθωμένες τις χρόνιες μακροοικονομικές ανισορροπίες, π.χ. το δημοσιονομικό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Όμως, οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι ο κ. Στουρνάρας έχει ένα μεγάλο, σχεδόν ανυπέρβλητο, εμπόδιο για τη συγκεκριμένη θέση. Δεν είναι πολιτικός και αυτή η θέση πάει εθυμοτυπικά σε πολιτικό πρόσωπο.

Είναι σαν κατάκτηση του κοινοτικού κατεστημένου.

Αν δεν είναι ο κ. Στουρνάρας, ποιο άλλο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι; Η κ. Μπακογιάννη φέρεται να ενδιαφέρεται για τη θέση της επιτρόπου, ισχυρίζονται μερικοί.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι η βουλευτίς έχει επιρροή σε μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. που ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μην συνεκτιμήσει εν όψει ευρωεκλογών και επιπλέον διασυνδέσεις σε κοινοτικό επίπεδο, π.χ. στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ακόμη, η ίδια φέρεται να έχει το πράσινο φως της «καραμανλικής πτέρυγας» της Ν.Δ., ενώ ομιχλώδες παραμένει το τοπίο όσον αφορά την παροχή ή όχι κάποιας υπόσχεσης παλαιότερα από τον πρωθυπουργό.

Κι ενώ  η κ. Μπακογιάννη φαίνεται ότι έχει κάποια γερά ατού, φήμες που κυκλοφόρησαν προχθές θέλουν να υπάρχει άλλος ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου.

Ποιος; Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και πολιτικός.

Όμως, όρκο δεν παίρνουμε αφού δεν μπορέσαμε να το επιβεβαιώσουμε και μπορεί κάλλιστα να είναι «ράδιο αρβύλα», που λέει ο λαός...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v