Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 27 2013

Λεφτά υπάρχουν πιστεύει η τρόικα!

Από το προεκλογικό σλόγκαν «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 στο επιχείρημα «λεφτά υπάρχουν» της τρόικας το 2013.

Σύμφωνα λοιπόν με κυβερνητικούς αξιωματούχους, πίσω από τη στάση της τρόικας σε ορισμένα ζητήματα, όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο και δάνεια, βρίσκεται η άποψή της ότι οι Έλληνες έχουν λεφτά, αλλά απλώς δεν θέλουν να πληρώσουν.

Η συγκεκριμένη άποψη είναι καλά ριζωμένη στο μυαλό ορισμένων τουλάχιστον στελεχών της, με αποτέλεσμα να επηρεάζει τη στάση τους σε διάφορα ζητήματα όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Το γεγονός ότι βρίσκουν τα καφέ, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια γεμάτα στις καλές περιοχές όπου κατοικοεδρεύουν φαίνεται ότι έχει παίξει ρόλο.

Δεν είναι συνηθισμένο ούτε αναμενόμενο σε μια χώρα που έχει ανεργία 27% και διέρχεται τον 6ο συνεχή χρόνο ύφεσης να παρατηρείται τέτοια κίνηση.

Ούτε να μην έχουν υποχωρήσει οι τιμές πιο νωρίς και πολύ περισσότερο.

Σύμφωνα με τη δική τους λογική, η σχετική ακαμψία των τιμών δείχνει ότι υπάρχει υποβόσκουσα ζήτηση εκτός από τις ολιγοπωλιακές καταστάσεις σε διάφορες αγορές και κλάδους.

Δεν έχει επίσης ξεφύγει από τους επικεφαλής αυτής το σχετικά υψηλό ποσοστό των τραπεζικών καταθέσεων ως προς το ΑΕΠ.

Σε αυτό προσθέτουν το χρήμα που έχει φύγει στο εξωτερικό και εκείνο που βρίσκεται σε θυρίδες, σπίτια κ.α., επομένως ενισχύεται η εντύπωση του «λεφτά υπάρχουν».

Θα αλλάξουν άποψη για το «λεφτά υπάρχουν» εν όψει των κρίσιμων συνομιλιών με την κυβέρνηση για τα εκκρεμή ζητήματα;

Θα δείξει.

Πάντως, έχουν γίνει αποδέκτες μελετών από την κυβέρνηση που προσπαθούν να τους πείσουν για το αντίθετο.

Για να δούμε τι θα δούμε στο τέλος...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v