Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 17 2014

ΤΧΣ: Άλλο η λογιστική ζημία κι άλλο η... πραγματική

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank φαίνεται ότι θα περάσει από 40 κύματα αν τελικά ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Το κυριότερο εμπόδιο που επικαλούνται όσοι αντιτίθενται στην αύξηση αυτή με όρους αγοράς είναι η ζημία του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Είναι όμως έτσι;

Το ΤΧΣ ελέγχει το 95% της Eurobank, με το εκτιμώμενο μέσο κόστος κτήσης στο 1,25 ευρώ περίπου ανά μετοχή μετά την απόκτηση του Τ.Τ. Αν η Eurobank υλοποιήσει την ΑΜΚ για 2 δισ. ευρώ συνολικά, για παράδειγμα, σε τιμή 0,30 ευρώ ανά μετοχή, το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί κάτω από το 50%.

Η αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ στη Eurobank θα υποχωρήσει αρκετά σε πρώτη φάση. Όμως, οι απώλειες του ταμείου θα είναι λογιστικές. Δεν θα είναι πραγματικές.

Για να γίνουν πραγματικές θα πρέπει το ταμείο να πουλήσει τις μετοχές της Eurobank που κατέχει. Όμως, δεν έχει λόγο να κάνει κάτι τέτοιο και να καταγράψει ζημίες όσο η τιμή της μετοχής παραμένει αρκετά κάτω από την τιμή κτήσης.

Επιπλέον, η όποια αποτίμηση θα πρέπει να λάβει επίσης υπόψη τις επιπτώσεις που θα έχει η ΑΜΚ της Eurobank στις άλλες συστημικές τράπεζες, στις οποίες το ΤΧΣ έχει επίσης συμμετοχή.

Αν η ΑΜΚ της Eurobank πάει καλά και οι ιδιώτες βάλουν 2 δισ. ευρώ, θα ήταν οξύμωρο αν οι ξένοι επενδυτές δεν επωφελούνταν.

Επομένως, το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εurobank δεν είναι απλό.

Όμως, άλλο αυτό κι άλλο οι κραυγές ότι το ΤΧΣ θα χάσει λεφτά από τη Eurobank αν προχωρήσει η σχεδιαζόμενη αύξηση, αφού πρόκειται για λογιστικές ζημίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v