Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 4 2014

Αγώνας δρόμου για τα stress tests της Blackrock

Τα αποτελέσματα των stress tests που διενήργησε η Blackrock Solutions στα βιβλία των ελληνικών τραπεζών θα έπρεπε να έχουν γίνει γνωστά από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όμως, ήδη μπήκε ο Φεβρουάριος και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επιθυμία της τρόικας, δηλαδή της ΕΚΤ, για αυστηροποίηση των παραμέτρων στις οποίες βασίζονται τα τεστ σύμφωνα με τους επαΐοντες.

Δεν είναι μυστικό ότι η «αυστηροποίηση» ανεβάζει το κεφαλαιακό έλλειμμα που θα πρέπει να καλυφθεί.

Όμως, διαγνωστικά τέστ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα διενεργήσει επίσης φέτος κι η ΕΚΤ. Τα αποτελέσματα του AQR (Asset Quality Review) των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινωθούν σε κάποιο σημείο το β΄ εξάμηνο του 2014.

Το συμπέρασμα είναι απλό.

Όσο καθυστερεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της BlackRock τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων γιατί πλησιάζει η ημέρα για τα αποτελέσματα του AQR της ΕΚΤ.

Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να βγάλουν τα σημερινά διαγνωστικά τέστ και το μοντέλο ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι Χ και οι δικοί της υπολογισμοί να βγάλουν Χ+3 ή Χ+4 μερικούς μήνες αργότερα.

Ίσως αυτό εξηγεί την τωρινή στάση της. Προς το παρόν θα πρέπει να περιμένουμε.

Λίγες εβδομάδες απέμειναν για να μάθουμε αν τα διαγνωστικά τεστ της BlackRock II θα «επιζήσουν» στηn κόντρα με το AQR. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v