Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 19 2014

Γραφειοκράτες, θερινές διακοπές και... το χρέος

Στη συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απουσιάζει μια σημαντική παράμετρος.

Ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup φρόντισε να μας την υπενθυμίσει έμμεσα, τονίζοντας ότι τα μέτρα για το ελληνικό χρέος πάνε «για μετά το καλοκαίρι».

Από μια πρώτη ανάγνωση της δήλωσης προκύπτει άδειασμα της ελληνικής πλευράς, πίσω από την οποία ίσως κρύβεται η πολιτική βούληση της Γερμανίας να καθυστερήσει τη σχετική συζήτηση για ευνόητους λόγους, πολιτικούς και μη, αφού η Ελλάδα δεν καίγεται.

Όμως, αυτή η ανάγνωση δεν λαμβάνει υπόψη έναν σοβαρό παράγοντα:

Την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, και ειδικότερα την Κομισιόν.

Στην Ελλάδα έχει περάσει απαρατήρητο, αλλά η σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κάτι σαν υπηρεσιακή, δηλαδή τρέχει τα θέματα, αλλά αποφεύγει να λάβει θέση ή αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα γιατί σε λίγους μήνες θα αντικατασταθεί.

Άρα, δεν έχει κανέναν λόγο να βιάζεται για τα ελληνικά θέματα και για άλλα.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα προκύψει από τον Σεπτέμβριο θα μπορεί να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις. Ένας λοιπόν από τους λόγους που η λεπτομερής συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πάει για μετά το καλοκαίρι είναι κι αυτός.

Φυσικά, η πολυπόθητη απόφαση του Eurogroup που θα αναγνωρίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και θα δίνει το πράσινο φως για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να έλθει πολύ νωρίτερα, π.χ. στις αρχές του Μάη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v