Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 28 2014

O ανασχηματισμός και η... τρόικα

Όλη η Ελλάδα μιλάει για τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης με επίκεντρο υπουργεία αιχμής όπως Οικονομικών, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας κ.λπ.

Η τελική απόφαση ανήκει φυσικά στο πρωθυπουργό Α. Σαμαρά που θα διαβουλευθεί νωρίτερα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο.

Είχαμε αναφερθεί την επομένη των εκλογών στο θέμα του ανασχηματισμού και στα σενάρια που διακινούνταν για αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο από στελέχη του κυβερνητικού κόμματος. Τα σενάρια συνεχίσθηκαν χθες με αφορμή τις διαρροές από το περιβάλλον του κ. Στουρνάρα, ενώ άλλα ονόματα ήλθαν στην επιφάνεια για άλλες καίριες θέσεις όπως π.χ. του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με αφορμή το τελευταίο, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι δική μας αίσθηση είναι πως επικεφαλής στο υπουργείο Ανάπτυξης θα τοποθετεί στέλεχος της Ν.Δ., αν τελικά αποχωρήσει ο κ. Χατζηδάκης.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται επίσης η υπουργοποίηση του κ. Λοβέρδου, το κόμμα του οποίου συμμετείχε με την Ελιά στις ευρωεκλογές και ο οποίος φέρεται έτοιμος να επανέλθει στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Λοβέρδος μπορεί να ήθελε να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, όμως είναι πιο πιθανό να αναλάβει τελικά άλλο υπουργείο.

Το γεγονός ότι έχει μεταρρυθμιστικό προφίλ βοηθά ίσως στην τοποθέτησή του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με μετακίνηση του κ. Μητσοτάκη αλλού. Άλλωστε, το συγκεκριμένο υπουργείο κατείχε πριν από τον τελευταίο ανασχηματισμό ο κ. Μανιτάκης της ΔΗΜΑΡ.

Μια παράμετρο που συχνά παραβλέπουμε όταν αναφερόμαστε στον ανασχηματισμό και στο πιθανό μοίρασμα των υπουργείων είναι η τρόικα.

Οι δανειστές δεν πρόκειται ασφαλώς να διατυπώσουν άποψη για το ποιος θα τοποθετηθεί πού. Όμως, άνθρωποι που έχουν γνώση του τρόπου σκέψης τους θεωρούν βέβαιο ότι θα υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση ότι υπάρχουν αρκετές ακόμη εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η τρόικα θα έχει εκτεταμένες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις γι' αυτά με τους αρμόδιους υπουργούς τους επόμενους μήνες.

Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων είναι απαραίτητη για να δοθεί το πράσινο φως από την Ε.Ε. ώστε να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αρκεί.

Οι τροϊκανοί επιθυμούν να έχουν Έλληνες συνομιλητές που έχουν γνώση των θεμάτων και είναι σοβαροί και αξιόπιστοι.

Όμως, κάθε νέος υπουργός χρειάζεται χρόνο για να ενημερωθεί για τα θέματα της αρμοδιότητάς του και εν συνεχεία για να διαπραγματευθεί.

Αυτό ουσιαστικά λειτουργεί υπέρ της άποψης που προκρίνει την παραμονή μερικών από τους νυν υπουργούς στις θέσεις τους για λίγους ακόμη μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την τρόικα.

Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ανωτέρω άποψη θα επικρατήσει μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v