Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 1 2014

Το άλσος, οι κορμοράνοι και μια επένδυση που περιμένει... 16 χρόνια

Αυτό κι αν είναι ρεκόρ καθυστέρησης.

Την επόμενη χρονιά συμπληρώνονται 17 χρόνια από τότε που η εταιρεία Minoan Group, βρετανικών συμφερόντων, ξεκίνησε τις προσπάθειες για την κατασκευή πρότυπων τουριστικών χωριών με εγκαταστάσεις γκολφ στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Κρήτης.

Η επένδυση, για την οποία οι ενέργειες ξεκίνησαν το 1998, επρόκειτο να είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους της στην Ελλάδα.

Όμως, ως συνήθως, η πορεία της επένδυσης κόλλησε στην ελληνική γραφειοκρατία, στο ΣτΕ, που πήρε κάμποσα χρόνια για να αποφανθεί επί προσφυγής, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στο 2014 και ακόμη να μην έχει ολοκληρωθεί.

Το ύψος της νέας πιο περιορισμένης μορφής επένδυσης με λιγότερα από 2.000 κρεβάτια σε πέντε μικρά ξενοδοχεία προϋπολογίζεται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ και θα είναι η μεγαλύτερη της χώρας μετά το πρότζεκτ στο Ελληνικό.

Οι άνθρωποι της Minoan Group αισιοδοξούν ότι τα κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν σ' έναν χρόνο περίπου υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά.

Όμως, δεν είναι μόνο τα κεφάλαια που θα επενδυθούν κι οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά τα στάδια κατασκευής και μετά.

Είναι τα λεφτά που θα δαπανούν οι Σκωτσέζοι και άλλοι τουρίστες καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια της χρονιάς αφού θερμοκρασίες 15 με 20 βαθμούς κελσίου είναι γι' αυτούς καλοκαιρινές.

Η πελατεία θεωρείται δεδομένη από το δίκτυο τουριστικών γραφείων της εταιρείας στη Σκωτία κι αλλού, λένε οι άνθρωποί της.

Όμως, γεννάται ένα ερώτημα.

Γιατί θα πρέπει τέτοιες, μεγάλες επενδύσεις να καθυστερούν τόσο πολύ σε μια χώρα με 1,3 εκατ. ανέργους;
Αν μια επένδυση πρέπει να αναπροσαρμοσθεί για περιβαλλοντικούς λόγους, αυτό θα πρέπει να γίνεται νωρίς από την αρχή για να αποφευχθούν μεγάλες καθυστερήσεις.

Όμως, η χώρα δεν μπορεί να αντέξει επιχειρήματα για κορμοράνους, οικολογικές ευαισθησίες για άλση που έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους προ πολλού, όπως στη Ν. Φιλαδέλφεια, για να μην γίνουν σημαντικές επενδύσεις όπως το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Επενδύσεις που χρειάζονται 17 χρόνια για να ξεκινήσουν θα πρέπει να αποτελέσουν κακή ανάμνηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v