Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 21 2014

Το «μαύρο κουτί» των stress test της ΕΚΤ και η DG Comp!

Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται πως πιστεύει ότι το AQR και τα stress tests της ΕΚΤ θα δείξουν ότι οι δανειακές ανάγκες των συστημικών ελληνικών τραπεζών είναι μεγάλες και γι' αυτό πιέζει τις τιμές των μετοχών τους.

Οι τραπεζίτες εμφανίζονται προβληματισμένοι από τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει τι θα δείξουν τα stress tests.

Όμως, κάποια ψήγματα αισιοδοξίας αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι οι δανειακές ανάγκες που θα προκύψουν θα είναι διαχειρίσιμες. Αυτά τα ψήγματα αισιοδοξίας βασίζονται στην πληροφόρηση ότι η ΕΚΤ αποδέχεται να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη προ προβλέψεων του 2014 και ο αναβαλλόμενος φόρος στους υπολογισμούς για τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Όμως, ερώτημα παραμένει αν η ΕΚΤ θα αποδεχθεί τις εκτιμήσεις για τα μελλοντικά κέρδη προ προβλέψεων στα επιχειρησιακά σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Σύμμαχος φαίνεται ότι είναι η DG Comp, στελέχη της οποίας φέρονται να είχαν διαβουλεύσεις με την ΕΚΤ γι' αυτό και για άλλα θέματα που σχετίζοται με τα stress tests.

Η συλλογιστική είναι απλή. Από τη στιγμή που η DG Comp έχει αποδεχθεί τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν δεχτεί κρατική βοήθεια, θα έπρεπε να γίνει το ίδιο και με την ΕΚΤ.

Φυσικά, το ζήτημα με τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα αναδιαρθρωμένα παραμένει σε συνάρτηση με την αξία των εγγυήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v