Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2014

Φτωχός συγγενής του Νεοϋορκέζου ο κάτοικος της Αθήνας

Ο κάτοικος της Αθήνας μπορεί να αγοράσει με έναν μέσο μισθό κάπου 59% λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες σε σύγκριση με τον μέσο μισθωτό κάτοικο της Νέας Υόρκης.

Από την άλλη πλευρά, ο τυπικός ενοικιαστής στην Αθήνα ξοδεύει 83% λιγότερα για ενοίκιο σε σύγκριση με τον μισθωτή στη πόλη της Νέας Υόρκης.

Όμως, ο διαμένων στην Αθήνα πληρώνει μόλις 11% λιγότερα χρήματα για να φάει έξω σε ένα εστιατόριο και 30% λιγότερα για να αγοράσει φρέσκα λαχανικά.

Αυτά κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα σχετικά με το καλάθι της νοικοκυράς, τα ενοίκια και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών περιλαμβάνει ο δείκτης κόστους ζωής για το α΄ εξάμηνο του 2014 που έδωσε στη δημοσιότητα το numbeo.com.

To numbeo.com είναι μια βάση δεδομένων που βασίζεται στις πληροφορίες των χρηστών του για το κόστος ζωής στις πόλεις και στις χώρες που ζούνε για να συστήσει δείκτες σχετικούς με το κόστος διαβίωσης. Δεν αναφέρει όμως πόσοι χρήστες έδωσαν στοιχεία ανά πόλη.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των χρηστών με τα αντίστοιχα της πόλης της Ν. Υόρκης φαίνεται ότι οι ελβετικές πόλεις διαγωνίζονται με τις νορβηγικές για τον τίτλο των πόλεων με το πιο ακριβό καλάθι της νοικοκυράς.

Η Ζυρίχη, η Γενεύη και η Λωζάννη καταλαμβάνουν την 1η, την 3η και την 5η θέση αντίστοιχα στην κατάταξη με τις πόλεις που έχουν το ακριβότερο κόστος ζωής, ενώ σφήνα στη 2η και στην 4η θέση μπαίνουν το Στάβαντζερ και το Τροντχάιμ στη Νορβηγία.

Η Αθήνα είναι πολύ χαμηλά έχοντας τη Λάρνακα, την Πάφο και το Βερολίνο από πάνω της. Ακόμη πιο χαμηλά βρήκαμε τα Χανιά, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.

Ακριβώς κάτω από την ελληνική πρωτεύουσα στη γενική κατάταξη με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή βρίσκονται το Φορτ Λοντερντέιλ στη Φλώριδα και το Όστιν στο Τέξας των ΗΠΑ.

Όσοι λοιπόν σκέφτεστε να πάτε να δουλέψετε ή να ζήσετε στο εξωτερικό θα ήταν καλή ιδέα να ρίξετε μια ματιά στα συγκριτικά στοιχεία της πόλης που σας ενδιαφέρει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v