Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 24 2014

Το αποθεματικό πίσω από το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

Το ΔΝΤ υπολογίζει το χρηματοδοτικό κενό της χώρας στα 12 δισ. ευρώ περίπου για το 2015 σύμφωνα με την τελευταία έκθεση αξιολόγησης (5th review).

Οι συνθήκες που έγινε η πρόσφατη άντληση 1,5 δισ. ευρώ μέσω πώλησης 3-ετών ομολόγων με κουπόνι 3,5% υπενθύμισαν σε πολλούς εντός κι εκτός Ελλάδος ότι η πρόσβαση στις αγορές δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Μερικοί είδαν τι έγινε με το 3ετές ομόλογο, θυμήθηκαν το χρηματοδοτικό κενό και επανέφεραν το θέμα του 3ου δανείου από τους θεσμικούς πιστωτές, δηλαδή το EFSF.

Άλλοι, όπως η Goldman Sachs, εκτιμούν, σωστά κατά την άποψή μας, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί 3ο δάνειο υπό κάποιες λογικές προϋποθέσεις. Όμως, υπάρχει ένας ακόμη λόγος που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστός και εξηγεί εν μέρει γιατί η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί 3ο δάνειο.

Ποιος είναι αυτός;

Το αποθεματικό των 7 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι θα πρέπει να δημιουργήσει η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο σύμφωνα με το πρόγραμμα. Όπως, μου επεσήμανε κρατικός αξιωματούχος πρόσφατα, το ΔΝΤ συνυπολογίζει τα 7 δισ. ευρώ στον υπολογισμό του χρηματοδοτικού κενού των 12 δισ. ευρώ.

Αν το αποθεματικό ήταν μικρότερο θα μειωνόταν ανάλογα το χρηματοδοτικό κενό.

Κι επειδή τίποτε δεν είναι γραμμένο πάνω σε πέτρα που λένε οι αγγλοσάξονες, το αποθεματικό μπορεί να είναι τελικά μικρότερο και κανένας να μην διαμαρτυρηθεί. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v