Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 29 2014

Καιρός να γίνει ο ΟΔΔΗΧ το treasury του κράτους

Δεν είναι όλοι οι κρατικοί φορείς μπατίρηδες. Ορισμένοι έχουν ρευστό. Υπάρχουν, για παράδειγμα, φορείς της γενικής κυβέρνησης που έχουν ρευστά διαθέσιμα τα οποία είναι παρκαρισμένα σε τράπεζες.

Όμως, ο κάθε φορέας ενεργούσε μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον κατά το δοκούν. Η «ανακάλυψη» των διαθεσίμων πριν από πολλούς μήνες επέτρεψε στην κυβέρνηση να πάει στους δανειστές και να τους πει ότι υπάρχουν 3 δισ. ευρώ που οι φορείς θα μπορούσαν να δανείσουν στη γενική κυβέρνηση για να καλύψει τις ανάγκες της.

Όμως, η κεντρική κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει κρατικά χρεόγραφα στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, π.χ. ταμεία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής (ρέπος) για να δανεισθεί τα λεφτά.

Η διαδικασία δεν είναι απλή για διαφόρους λόγους και θέτει επί τάπητος ένα σημαντικό θέμα. Την ανάγκη κεντρικής διαχείρισης της ρευστότητας των φορέων της γενικής κυβέρνησης, και όχι μόνο.

Η μετατροπή του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) σε treasury (διεύθυνση διαχείρισης διαθεσίμων) ίσως είναι η καλύτερη λύση. Σε αυτήν την περίπτωση, όλοι οι φορείς θα είχαν έναν λογαριασμό και η διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων θα γινόταν από ένα κεντρικό μάνατζμεντ, π.χ. μέσω του ΟΔΔΗΧ.

Ίσως υπάρχουν κι άλλες λύσεις.

Όμως, ο ΟΔΔΗΧ μοιάζει η καλύτερη για την κεντρική διαχείριση της ρευστότητας των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v