Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 1 2014

O Χαρδούβελης, ο Rogoff και η πρόβλεψη

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο καθηγητής οικονομικών στο Χάρβαρντ Ken Rogoff για τον υπουργό οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στα πλαίσια της συνέντευξης που έδωσε ο τελευταίος στην εφημερίδα New York Times.

Oι δυο άνδρες γνωρίζονται από τον ακαδημαϊκό χώρο εδώ και πολλά χρόνια ενώ ο κ. Χαρδούβελης είχε μεσολαβήσει για να έλθει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2010 για μια διάλεξη, προσκεκλημένος της Eurobank.

Oμως, αυτά που είπε ο Ken Rogoff στους πελάτες και τα στελέχη της Eurobank για το ελληνικό χρέος δεν ήταν αυτά που ίσως ήθελαν να ακούσουν. Γι’ αυτό τον λόγο υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας εκείνη την εποχή παραπονέθηκε στον κ. Χαρδουβελη, λέγοντας ότι του δώσαμε τόσα λεφτά να έλθει για να μας πει δυσάρεστα πράγματα.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ο αμερικανός καθηγητής είπε στο ελληνικό ακροατήριο εκείνη την ημέρα. Όμως, τρεις περίπου εβδομάδες αργότερα ο κ. Rogoff έδωσε διάλεξη στο Τόκιο για την Ελλάδα και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αντιγράφουμε από την τότε Ελευθεροτυπία της 23ης Φεβρουαρίου του 2010 για την διάλεξη στο Τόκυο που προέβλεπε την λήψη νέων μέτρων λιτότητας από την Ελλάδα που δεν θα αποδεικνύονταν αρκετά.

«Τι δείχνει η ιστορική εμπειρία; Οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα που είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επίπονα για να αντιμετωπίσουν την κρίση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το πολιτικό κόστος. Ομως, τα μέτρα συνήθως δεν αποδίδουν και γι' αυτό χρειάζονται επιπρόσθετα έπειτα από κάποιο καιρό με αποτέλεσμα το ίδιο βιολί να συνεχίζεται. Το αποτέλεσμα; Οι οικονομίες μπαίνουν σε μεγαλύτερη ύφεση, οι χώρες χρεοκοπούν και το βιοτικό επίπεδο του λαού τους, ο οποίος χάνει την υπομονή του από ένα σημείο και μετά, υποχωρεί δραματικά. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να ζήσουμε αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v