Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 19 2014

Ο κ. ESM και τo μήνυμα του γερμανικού μπλοκ στην Ελλάδα

Δεν πρόλαβε να δημοσιευθεί η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, μέσω της οποίας έθετε εμμέσως θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, και η απάντηση δεν άργησε.

Ο κ. Χαρδούβελης έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από τις αγορές, επισημαίνοντας ότι η χώρα δανείζεται φθηνότερα από τις αγορές σε σχέση με το ΔΝΤ. Το μήνυμα έχει σταλεί κι από άλλους ιδιωτικά στο παρελθόν, αλλά ο πρώτος που το έκανε δημόσια ήταν ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Την ίδια άποψη φέρονται να συμμερίζονται κι άλλοι στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου, παρότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς εμφανίζεται να κρατά ουδέτερη στάση όταν ερωτάται από στελέχη ξένων οίκων. Όμως, ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, προσπάθησε να βάλει τέλος σ' αυτήν την προοπτική, λέγοντας ότι πολλά κράτη μέλη δεν θέλουν το ΔΝΤ να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποια είναι αυτά τα κράτη. Όμως, πιθανόν αναφερόταν στη Γερμανία και στις χώρες δορυφόρους της όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία κ.ά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ έχει κάνει δηλώσεις κι άλλες φορές στο παρελθόν για θέματα που αφορούν την Ελλάδα και ήταν πάντοτε σαφής, εκφράζοντας παράλληλα τη γερμανική άποψη. Επομένως, η χθεσινή τοποθέτησή του θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να ειπωθεί σχετικά με το θέμα αυτό είναι η πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την άποψη πολλών στην Αθήνα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v