Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 13 2014

Το χρήμα του ΔΝΤ είναι... «ακριβό»

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, πολιτικοί και άλλοι, που η κυβέρνηση θέλει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Ένας απ' αυτούς είναι ο ίδιος που επικαλέσθηκε η Ιρλανδία πριν από λίγο καιρό, δηλαδή το ακριβότερο κόστος δανεισμού από το Ταμείο σε σχέση με το επιτόκιο που ζητάνε οι αγορές.

Τα ομόλογα των άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας έχουν κάνει ράλι το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν ισχύει  το ίδιο για τα ελληνικά. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, π.χ. αυξημένο πολιτικό ρίσκο, απογοήτευση από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρατεταμένες ρευστοποιήσεις μεγάλου ξένου fund στη ρηχή αγορά, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Το 5ετές ομόλογο πρόσφερε σταθερή απόδοση 4,75% μέχρι τη λήξη την Παρασκευή, ενώ η απόδοση του 10ετούς ήταν κοντά στο 6,5%.

Η Ελλάδα δανείζεται με κυμαινόμενο επιτόκιο 3,8% περίπου από το ΔΝΤ και το κυριότερο με σταθερό επιτόκιο 5,05%-5,15% για πέντε χρόνια, σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα δανείζεται από το ΔΝΤ σε Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (SDR) που μετατρέπονται σε ευρώ. Η συναλλαγή ενέχει κόστος.

Επομένως, η σύγκριση όσον αφορά το κόστος δανεισμού είναι υπέρ των αγορών, παρά την υποαπόδοση των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, και εναντίον του ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v