Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 4 2014

O Tσίπρας, ο Στουρνάρας και η Attica Bank

Στη συνέντευξη που είχε δώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είχε εκπλήξει αρκετούς, κάνοντας ειδική αναφορά στην Attica Bank.

Aπ΄ ό,τι θυμόμαστε, ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί σε κάποιες περίεργες μεθοδεύσεις αναφορικά με το μετοχικό καθεστώς της τράπεζας, υπονοώντας πιθανόν την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Είχε επίσης ταχθεί υπέρ της μετάλλαξης της Αttica Bank σε αναπτυξιακή τράπεζα, αφού ερχόταν εις γάμου κοινωνίαν με το Παρακαταθηκών.

Όπως λοιπόν πληροφορήθηκα από πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τις ανωτέρω θέσεις κατά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.

Φυσικά, το θέμα ξένου ή ξένων στρατηγικών επενδυτών έχει δυσκολέψει πολύ. Οι ξένοι επενδυτές και κερδοσκόποι διάκειται αρνητικά απέναντι στο ελληνικό ρίσκο, π.χ. μετοχές, ομόλογα.

Από την άλλη πλευρά, η μετατροπή της Αttica Bank σε αναπτυξιακή τράπεζα ίσως δεν είναι καλή ιδέα. Η εμπειρία από τις αναπτυξιακές τράπεζες στην Ελλάδα δεν είναι καλή, αφού κόστισαν πολλά λεφτά στους Έλληνες φορολογούμενους. Επιπλέον, μια αναπτυξιακή πρέπει να έχει πολλά κεφάλαια για να κάνει αισθητή την παρουσία της. Από πού θα προέλθουν;

Εδώ το ελληνικό επενδυτικό ταμείο δεν λειτουργεί ακόμη καλά-καλά παρά τις κατά καιρούς τυμπανοκρουσίες.

Με δεδομένη την υψηλή συγκέντρωση που υπάρχει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πιθανόν την υψηλότερη στην ευρωζώνη, ίσως είναι καλύτερα μικρότερες εμπορικές τράπεζες, όπως η Attica Bank, να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα, αφού ενισχυθούν κεφαλαιακά από παλαιούς και νέους μετόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v