Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2014

Σταυρόλεξο με τα ρέπος των 9 δισ. για το χρηματοδοτικό κενό

Εκτός από τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, η κυβέρνηση ποντάρει στα αποθεματικά και στις καταθέσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2015.

Το ποσό εκτιμάτο αρχικά στα 3 δισ. ευρώ, αλλά έχει αβγατίσει πλέον στα 9 με 10 δισ., σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών επαναγοράς (ρέπος) με τους διαφόρους φορείς για να πάρει τα λεφτά.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να βρει χρεόγραφα που θα δώσει στους φορείς για να πάρει τα δανεικά.
Να σημειώσουμε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του δημοσίου χρέους γιατί λογίζεται ως ενδοκυβερνητική συναλλαγή.

Όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει χρεόγραφα με ονομαστική αξία ανάλογη του ύψους της συναλλαγής για να υλοποιηθούν τα ρέπος. Το ποσό είναι σημαντικό αν μιλάμε για κάπου 9 δισ. ευρώ ή έστω 7 δισ. σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο να μηνδανεισθεί το συνολικό ποσό.

Το δημόσιο θα πρέπει να έχει λογικά κάποια ομόλογα, αλλά μικρής ονομαστικής αξίας. Επομένως, θα πρέπει να βρει πολύ περισσότερα χρεόγραφα για να υλοποιήσει το σχέδιο με τα ρέπος.

Μια λύση θα ήταν να εκδώσει έντοκα γραμμάτια. Όμως, αυτό σημαίνει ότι το στοκ των κυκλοφορούντων εντόκων θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 15 δισ. ευρώ που έχει βάλει όριο η ΕΚΤ και ίσως προβάλει ένσταση.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει «ειδικά» έντοκα γραμμάτια που δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρα από τις τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να πείσει την ΕΚΤ να αποδεχθεί την έκδοση «ειδικών» εντόκων.

Το μπαλάκι είναι λοιπόν στο γήπεδο της ΕΚΤ σε αυτό το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v