Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 8 2014

Πού ποντάρει η κυβέρνηση για να πείσει την τρόικα

Το νέο e-mail-απάντηση που έστειλε ο υπουργός οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης στους ελεγκτές των δανειστών δεν εμπεριέχει νέα μέτρα λιτότητας αν πιστέψουμε τις κυβερνητικές διαρροές.

Σύμφωνα με αυτές, η απάντηση περιελάμβανε περισσότερα επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών θέσεων ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα γιατί δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό το 2015.

Όμως, δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες για τα επιχειρήματα.

Παρ' όλα αυτά καταφέραμε να μάθουμε ένα από τα επιχειρήματα που συνδέονται με τη θέση για μεγαλύτερη απόδοση εσόδων από τον ΦΠΑ. Το ελληνικό επιχείρημα βασίζεται σε στοιχεία που δίνουν αλλαγή στη σύνθεση της καταναλωτικής δαπάνης υπέρ των αγαθών διαρκείας, π.χ. αυτοκίνητα, που υπάγονται στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Όπως μπορεί να συμπεράνει κάποιος τα έσοδα από ΦΠΑ είναι μεγαλύτερα, ακόμη κι αν η συνολική καταναλωτική δαπάνη παραμένει ίδια, αν μεγαλύτερο μέρος του τζίρου προέρχεται από προϊόντα που υπάγονται στο 23% αντί κάποιου χαμηλότερου.

Μένει να αποδειχθεί αν το επιχείρημα περί ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων μαζί με άλλα θα πείσει την τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ να βάλουν νερό στο κρασί τους και να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v