Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 19 2015

Πατριώτες, ξεχάσαμε το... ΔΝΤ!

Οι Έλληνες ιθύνοντες που συμμετείχαν στην τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης είχαν να το λένε πως δεν αυτή έκλεισε γιατί στύλωσε τα πόδια το ΔΝΤ. Η Κομισιόν είχε αποδεχθεί πως η Ελλάδα είχε ικανοποιήσει την κρίσιμη μάζα από τις 807 δράσεις, αλλά το ΔΝΤ είχε τους δικούς του κανόνες.

Τα περίφημα 15 βασικά σημεία ή milestones. Από αυτά για τα 2 ή τα 3 υπήρχε συμφωνία. Στα άλλα υπήρχε απόσταση. Στο τέλος, η ΕΚΤ συντάχθηκε με το ΔΝΤ και επήλθε ναυάγιο.

Αυτό τουλάχιστον λένε.

Όμως, σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπως λέγεται τώρα η τρόικα, έχουν εμπλακεί σε έντονες συζητήσεις για τη μετάβαση σε ένα νέο πρόγραμμα.

Είναι λογικό να στεκόμαστε σ' αυτές. Όμως, είναι θέμα χρόνου πριν επανέλθει το ΔΝΤ στο προσκήνιο, αφού είναι το μόνο που έχει να εκταμιεύσει 16 δισ. ευρώ. Μέχρι τότε δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Όμως, αργά η γρήγορα θα ξαναέλθει η ώρα να βάλει την πινελιά του.

Ας ετοιμαζόμαστε και γι' αυτό.

Χωρίς διαγραφή ονομαστικού χρέους είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος πώς το ΔΝΤ θα βγάλει το χρέος βιώσιμο με μοναδικό εφόδιο το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Οι μπελάδες δεν σταματάνε εδώ. Θα υπάρξει συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v