Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2015

Κι αν η Ελλάδα άλλαζε το πρόγραμμα του ΔΝΤ;

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ. Ο Ράις ανέφερε ακόμη ότι το πρόγραμμα του διεθνούς οργανισμού προβλέπεται να συνεχισθεί μέχρι το Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την προσαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ «είναι ευέλικτα, αλλάζουν και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων και στο πλαίσιο των αξιολογήσεων».

Η αναφορά του στο ενδεχόμενο αλλαγής προγράμματος μου έκανε εντύπωση. Κοίταξα και βρήκα κάποια στοιχεία για τα δάνεια από το ΔΝΤ. Συμπερασματικά, το ΔΝΤ είχε εκταμιεύσει 24,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα στα τέλη του 2014.
Αποπλήρωσε 415 εκατ. ευρώ τον Γενάρη και 691 εκατ. ευρώ τον Φλεβάρη. Κάπου 1.106 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα.
Μια μεγάλη πληρωμή 1.416 εκατ. ευρώ είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτη.

Συνολικά, η Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να αποπληρώσει δάνεια 8,71 δισ. ευρώ φέτος. Το επιτόκιο δανεισμού για τα δάνεια του ΔΝΤ είναι 4% περίπου. Το μέσο επιτόκιο των δανείων από το EFSF για 10 χρόνια είναι μικρότερο από 1% σήμερα.

Θα ήταν ιδανικό να αντικαθιστούσε τα δάνεια του ΔΝΤ με δάνεια από το EFSF για να έσωζε 3% ετησίως, αλλά αυτό μοιάζει πλέον αδύνατο.

Όμως, κάτι άλλο θα μπορούσε να συμβεί.

Αν η Ελλάδα ζητούσε πρόγραμμα προληπτικής γραμμής από το ΔΝΤ θα πλήρωνε επιτόκιο χαμηλότερο από 1% και θα έσωζε 3% αφού τώρα πληρώνει 4% περίπου.

Ας ακούσουμε λοιπόν την προτροπή του κ. Ράις και ας ζητήσει η Ελλάδα αλλαγή προγράμματος από το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v