Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 3 2015

Ελληνική αγορά εργασίας: Εκπλήξεις από μια σύγκριση

Ανάμεσα στα μέτρα που θα ζητήσει το κουαρτέτο των δανειστών στο 3ο μνημόνιο είναι η περαιτέρω απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς εργασίας. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται νομοθετικές μονομερείς πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από την κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες.

Όμως, μια ματιά στον δείκτη του ΟΟΣΑ που μετρά την προστασία της απασχόλησης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, αποκαλύπτει μια κατάσταση που εκπλήσσει. Για τις συμβάσεις εργασίας, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα εμφανίζεται να έχει λιγότερους περιορισμούς από την αντίστοιχη άλλων χωρών όπως η Γερμανία, η Πορτογαλία και να είναι παρόμοια της Ισπανίας.

Οι συγκεκριμένες συμβάσεις αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Όμως, ο αντίστοιχος δείκτης του ΟΟΣΑ (OECD index of strictness of employment protection) για συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης δεν δείχνει το ίδιο.

Παρά την ελαστικοποίηση της ελληνικής αγοράς στον τομέα της προσωρινής απασχόλησης, τα τελευταία χρόνια, υπολείπεται ακόμη άλλων χωρών όπως της Γερμανίας και της Πορτογαλίας. Επομένως, περισσότερα περιθώρια υπάρχουν να απελευθερωθεί περαιτέρω η ελληνική αγορά εργασίας part-time, παρά το μεγάλο κομμάτι που αφορά τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με βάση τους δείκτες του ΟΟΣΑ.

Αν σ' αυτά προστεθεί ο περιορισμός των προνομίων κάθε είδους συνδικαλιστών, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία στον ΟΟΣΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v