Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2016

Το Plan B, η Χίος και το αδιέξοδο

H καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία, για τρίτη φορά μέσα στο 2016 αν θυμόμαστε σωστά, για να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με το προσφυγικό.

Το θέμα καίει τη Γερμανίδα καγκελάριο, γιατί θα μπορούσε να της κοστίσει τις εκλογές του 2017.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κ. Μέρκελ ποντάρει πολλά στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και μέχρι στιγμής έχει δικαιωθεί αφού οι Τούρκοι, σε μια επίδειξη δύναμης, έχουν περιορίσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα.

Όμως, η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες φαίνεται να έχουν καταλήξει στη μετατροπή νησιών της Ελλάδας σε περιοχές ημι-μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων, σε περίπτωση που η συμφωνία δεν εφαρμοσθεί.

Είναι δύσκολο, πάντως, να φαντασθεί κανείς τι θα γίνει αν το Plan B, όπως αποκαλείται από μερικούς, μπει σε εφαρμογή.

Η Ελλάδα, η οποία κατέκρινε τις άλλες χώρες, π.χ. την Αυστρία που φιλοξενεί κάπου 90.000 άτομα χωρίς τα χάλια των ελληνικών καταυλισμών, γιατί δεν δέχονταν περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ κ.τλ., αδυνατεί να παράσχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε κάπου 53.000 άτομα.

Τι θα γίνει λοιπόν αν έλθουν π.χ. άλλοι τόσοι μέσα στο καλοκαίρι, αν ο Ερντογάν θέλει να πιέσει την ΕΕ στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες;

Γι' αυτούς τους λόγους, η Ελλάδα θα έπρεπε να επιταχύνει στο έπακρο τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που υποβάλλονται στα νησιά.

Όμως, π.χ. στη Χίο, όπως πληροφορούμαστε αρμοδίως, δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμη οι αρμόδιες υπηρεσίες και αιτήματα ασύλου δεν εξετάζονται.

Το αποτέλεσμα είναι να γεμίζει το νησί από πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι λοιπόν αναπόφευκτο σε κάποιο σημείο να είναι κυριολεκτικά υπερπλήρες.

Τι θα συμβεί τότε που θα έχεις τους αλλοδαπούς να ξεσηκώνονται, απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, και τους κατοίκους να ζητούν τη μεταφορά τους αλλού;

Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Το μόνο που δεν είναι παρακινδυνευμένο σ' αυτή τη χώρα είναι να προβλέπει κανείς την ανεπάρκεια και ανοργανωσιά των εμπλεκόμενων δημόσιων υπηρεσιών να διαχειρισθούν μια δυσάρεστη κατάσταση που διαρκεί μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v