Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 26 2016

H αμηχανία του Τόμσεν και η σιγουριά του Ντάισελμπλουμ

Πολύ σίγουρος ότι το μάνατζμεντ του ΔΝΤ θα προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα με νέα χρηματοδότηση, εμφανίσθηκε ο κ. Ντάισελμπλουμ στην τοποθέτησή του στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup.

Φυσικά, ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα προηγηθεί η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, αλλά καλωσόρισε την πρόθεση του μάνατζμεντ να εισηγηθεί θετικά.

Αναμφισβήτητα, η τοποθέτηση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών έφερε σε κάπως δύσκολη θέση τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, καθώς έδειχνε ότι υπήρχε προσυνεννόηση.

Η θέση του Τόμσεν έγινε ακόμη πιο δύσκολη, όταν ξένος δημοσιογράφος σύγκρινε τη θέση του ΔΝΤ στο θέμα του ελληνικού χρέους με βάση την έκθεση για τη βιωσιμότητά του και την υποχώρηση που έκανε στο Eurogroup.

O Δανός τεχνοκράτης του Ταμείου προσπάθησε να δικαιολογηθεί, μιλώντας για συμβιβασμό στο θέμα της εφαρμογής των ελαφρύνσεων προς το τέλος του προγράμματος, αντί εμπροσθοβαρώς όπως ήθελε η έκθεση βιωσιμότητας.

Μίλησε επίσης για συμφωνία επί της μεθοδολογίας και των εργαλείων με τα οποία θα επιτευχθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όμως ήταν φανερό ότι αισθανόταν εξαιρετικά άβολα στην προσπάθειά του να κρατήσει τα προσχήματα, αφού ήταν φανερό πως το ΔΝΤ ήταν εκείνο που είχε υποχωρήσει και ο κ. Σόιμπλε είχε κερδίσει.

Φυσικά, το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη αφού η σχετική εισήγηση προς το ΔΣ του Ταμείου θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη του 2016 και θεωρητικά τουλάχιστον μπορεί να μη γίνει.

Όμως, η χθεσινή εξέλιξη έδειξε ότι η πολιτική παίζει ρόλο στις αποφάσεις του Ταμείου, δικαιώνοντας εκείνους που λένε πως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακόμη το πάνω χέρι στο ΔΣ του Ταμείου.

Παρά την ισχυροποίηση των αναδυομένων οικονομιών της Ασίας και άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v