Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 29 2016

Χρεώνουν το Brexit στην πολιτική των ανοικτών συνόρων της Μέρκελ

Yπάρχουν πολλές ερμηνείες για τους λόγους που ώθησαν το 52% των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Αλλοι υποστηρίζουν πως ήταν μια ψήφος διαμαρτυρίας απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης Κάμερον, άλλοι λένε πως ήταν ψήφος εναντίον των Βρυξελλών και των γραφειοκρατών της ΕΕ και άλλοι, εναντίον της παγκοσμιοποίησης.

Όμως, τον πιο καθοριστικό ίσως ρόλο έπαιξε το θέμα της μετανάστευσης.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της ανεξαρτησίας κ. Φάρατζ έκανε το θέμα της μετανάστευσης σημαία της εκστρατείας του Brexit.

Όμως, ο πραγματικός υπεύθυνος για το γεγονός ότι η μετανάστευση ήταν στο επίκεντρο της εκστρατείας για το βρετανικό δημοψήφισμα δεν ήταν ο κ. Φαράτζ αλλά η καγκελάριος κ. Μέρκελ, σύμφωνα με άλλους.

Η τελευταία κατηγορείται για την υποστήριξή της στην πολιτική των ανοικτών συνόρων, που ενθάρρυνε κάπου 1 εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες να έλθουν στη Δυτική Ευρώπη, όπως αναφέρουν.

Οι τηλεοπτικές εικόνες που μετέδιδαν το BBC και τα άλλα κανάλια από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου, την Ειδομένη, τα ελληνικά νησιά, τις μεγάλες ουρές από πρόσφυγες στους αγρούς της Σλοβενίας, το Καλαί στη Γαλλία, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, τονίζουν.

Αν δεν υπήρχαν αυτές οι εικόνες και τα ρεπορτάζ, το αποτέλεσμα θα ήταν πιθανόν διαφορετικό, πιστεύουν.

Αν η κ. Μέρκελ είχε υιοθετήσει την πολιτική των κλειστών συνόρων, όπως έκανε εμμέσως στο τέλος, η Βρετανία δεν θα είχε φύγει από την ΕΕ, τονίζουν.

Είναι μια άποψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v