One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 19 2016

H EKT και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πριν το QE

Τι θα γίνει με το QE, αν η συζήτηση για το χρέος δεν οδηγήσει πουθενά, ή δεν ξεκινήσει καν και το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα, παρότι η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθεί;

Θα δεχθεί η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διευκολύνοντας την έξοδο στις αγορές ή όχι;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτονται σε καθημερινή βάση και επιζητούν απάντηση.

Πριν λίγο καιρό, δημοσίευμα ήθελε την ΕΚΤ να ζητά από την Ελλάδα να βγει πρώτα στις αγορές, για να αποδείξει τη διαχειρισιμότητα του χρέους, πριν η ίδια ανάψει το πράσινο φως για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις, Ελληνες αξιωματούχοι προέβαλαν κάποια αντεπιχειρήματα, για να δείξουν ότι η χώρα είναι ήδη στις αγορές. Η Ελλάδα, λένε, έχει βγει ήδη στις αγορές, από τη στιγμή που ανακυκλώνει το βραχυχρόνιο χρέος της.

Όμως, όλοι ξέρουμε πως τα έντοκα αγοράζονται ως επί το πλείστον από τις ελληνικές τράπεζες, που τα ανακυκλώνουν.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το αποδείξουν. Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, που μιλάει ενίοτε για το ελληνικό χρέος και το πρόγραμμα (δεν αναφερόμαστε στον κ. Στουρνάρα), έλυσε την απορία.

Δεν ισχύει, ο ίδιος ανέφερε, ότι η ΕΚΤ ζητάει από την Ελλάδα να βγει πρώτα στις αγορές για να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Επομένως, θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι το σχετικό σενάριο δεν έχει βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v