One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2016

Οι αμερικανικές εκλογές του 1948 και η νίκη Τραμπ

Η εκλογική επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ ήταν αναπάντεχη. Η αποτυχία των εταιρειών δημοσκοπήσεων να προβλέψουν το αποτέλεσμα έκανε αίσθηση ακόμη μια φορά.

Την ίδια αρνητική εντύπωση άφησε η στάση των μέσων επικοινωνίας, που έδειξαν μια προτίμηση προς την υποψηφιότητα της κ. Κλίντον.

Όμως, αυτό το σκηνικό στην προεδρική εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι πρωτόγνωρο. Τηρουμένων των αναλογιών, κάτι το αντίστοιχο συνέβη το 1948.

O δημοκρατικός υποψήφιος Χάρι Τρούμαν, που είχε διαδεχθεί τον αποθανόντα πρόεδρο Ρούζβελτ το 1945, κατόρθωσε να πάει κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και να επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σχεδόν όλοι θεωρούσαν ότι θα κέρδιζε ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ρόμπερτ Ντιούι, καθώς η αριστερή και η δεξιά πτέρυγα των δημοκρατικών είχαν κατεβάσει τους δικούς τους υποψήφιους.

Η εφημερίδα Chicago Tribune είχε μάλιστα κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο που ήθελε τον Ντιούι να έχει εκλεγεί πρόεδρος. Όμως, ο Τρούμαν το πήρε πάνω του και κατόρθωσε να κερδίσει τις εκλογές, κινητοποιώντας τους ψηφοφόρους των νότιων πολιτειών, τους καθολικούς και τους εβραίους.

Ηταν η 5η συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση που κέρδιζε το δημοκρατικό κόμμα.

Υπάρχουν λοιπόν κι άλλες περιπτώσεις που είναι πιο εμφατικές από την απροσδόκητη νίκη Τραμπ το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v