Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 28 2017

Το προσδόκιμο ζωής περιορίζει τις περικοπές στις συντάξεις;

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον ελληνικό και τον ξένο Τύπο, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ το 2019.

Η εξοικονόμηση θα προέλθει από τις περικοπές των «προσωπικών διαφορών» στις κύριες συντάξεις (ευρωπαϊκό MoU) και εκτιμάται πως αφορά κάπου 900 χιλιάδες με 1 εκατ. συνταξιούχους, αν και αρχικά ο αριθμός που δινόταν ήταν ακόμη μεγαλύτερος.

Η προσωπική διαφορά είναι το ποσό που χωρίζει τη σημερινή σύνταξη από εκείνη που θα έπρεπε κάποιος να εισπράξει με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα είναι έως 22% σύμφωνα με το MoU και αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για εξοικονόμηση ίση με 1% του ΑΕΠ, τότε θα περικοπούν ανάλογα οι προσωπικές διαφορές στις επικουρικές συντάξεις.

Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά μια πρώτη πρόχειρη εικόνα που έχουμε από την άλλη πλευρά του λόφου θέλει τις περικοπές να είναι τελικά μικρότερες ανά άτομο από αυτές που έχουν αναφερθεί στον Τύπο, παρότι η συνολική εξοικονόμηση από τις συντάξεις παραμένει η ίδια, δηλαδή στο 1% του ΑΕΠ.

Ο λόγος;

Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψη το προσδόκιμο ζωής και τον πληθυσμό των συνταξιούχων που βρίσκονται κοντά ή πάνω από το όριο.

Θα επανέλθουμε όταν έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα, γιατί το άλλο στοιχείο (που δεν αναφέρουμε) είναι πιο εντυπωσιακό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v