Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 8 2017

Ο άνθρωπος του Μακρόν, οι μισολύσεις της ευρωζώνης και το EMF

Ο καθηγητής Οικονομικών Jean Pisani-Ferry είναι πολύ γνωστός στους ακαδημαϊκούς κύκλους και ειδικότερα σε εκείνους που ασχολούνται με την Ευρωζώνη. O ίδιος διδάσκει στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο και ήταν γενικός επίτροπος για τη χάραξη πολιτικής στην κυβέρνηση του Εμανουέλ Βαλς, ενώ ήταν πίσω από την ίδρυση του γνωστού Bruegel Institute στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό του προγράμματος του νέου Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και είναι λογικό να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια νέα κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει το κίνημα En Marche!.

Ποιες είναι οι απόψεις του Pisani-Ferri για την κρίση στην Ευρωζώνη;

Οι απαντήσεις που δόθηκαν στην κρίση της Ευρωζώνης περιορίσθηκαν συνήθως σ' αυτές που θεωρούνταν απαραίτητες για την επιβίωση του οικοδομήματος.

Αναφερόμενος στην περίοδο 2010-2012, ο ίδιος τονίζει πως δόθηκαν μισολύσεις που έδωσαν προσωρινή ανακούφιση αλλά δεν αντιμετώπισαν τα δομικά προβλήματα που η κρίση αποκάλυψε, στρώνοντας τον δρόμο για περισσότερες μελλοντικές κρίσεις.

Για τον ίδιο, η επιβίωση του ευρώ βασίζεται περισσότερο στον φόβο για τις άσχημες συνέπειες μιας διάσπασης της Ευρωζώνης και λιγότερο στις προσδοκίες για σταθερότητα και ευημερία.

Ανάμεσα στις προτάσεις του καθηγητή για τη διαχείριση των κρίσεων, ξεχωρίζει εκείνη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ (EMF) με βάση τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) καθώς η τρόικα είναι ένας ad-hoc μηχανισμός που δεν δίνει λογαριασμό πουθενά.

Το ευρωπαϊκό ΔΝΤ θα πρέπει να έχει ευελιξία στη λήψη των αποφάσεων με βάση την αρχή της ενισχυμένης πλειοψηφίας και να δίνει λογαριασμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v