Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 12 2017

H κινεζική Fosun, η Εθνική Ασφαλιστική και το «κόλπο γκρόσο» στην Πορτογαλία

Ως γνωστόν, ο κινεζικός ιδιωτικός όμιλος Fosun και ένα ελληνοαμερικανικό κονσόρτσιουμ υπό τον Κάλαμο δίνουν μάχη για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας έχει ενδιαφέρον για τη μητρική Εθνική Τράπεζα, τον ασφαλιστικό κλάδο, την εθνική οικονομία και τους ενδιαφερόμενους.

Γι' αυτό τον λόγο αξίζει να αναφερθούμε στην εξαγορά του μεγαλύτερου πορτογαλικού ασφαλιστικού γκρουπ, Caixa Seguros Saúde ή Fidelidade όπως είναι ευρέως γνωστό, από τη Fosun το 2014.

Η Fosun πλήρωσε 1 δισ. ευρώ περίπου για το 80% της Fidelidade το 2014, ενώ χρησιμοποίησε την τελευταία για να εξαγοράσει τον νοσοκομειακό τομέα του τραπεζικού γκρουπ Espírito Santo αντί 460,5 εκατ. ευρώ.

Ομως, πιο ενδιαφέρον είναι κάτι άλλο που συνέβη το 2015, σύμφωνα με την πορτογαλική εφημερίδα Diário Económico.

Η Fidelidade επένδυσε 1 δισ. ευρώ για να αγοράσει ομόλογα της Fosun και επιπλέον ακίνητα αξίας 337 εκατ. ευρώ που κατείχε ο Ομιλος στην Αυστραλία και την Ιαπωνία. Κοινώς, ο κινεζικός όμιλος χρειάσθηκε κάπου ένα χρόνο για να πάρει πίσω τα λεφτά που είχε βάλει στη Fidelidade.

Για την ιστορία, η αξία της επιχείρησης της Fosun είναι κάπου 40 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) το 2016 σύμφωνα με το Bloomberg. Το EBITDA της Fosun είναι 4,3 δισ. δολάρια και η κεφαλαιοποίησή της ήταν 90 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ περίπου.

Ο δανεισμός ανερχόταν σε 90 δισ. και τα κέρδη μετά φόρων σε 350 εκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ. Σημειώνεται ότι 1 αμερικανικό δολάριο ισούται με 7,8 δολάρια Χονγκ Κονγκ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v