Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 22 2017

Το «κυμαινόμενο» πλεόνασμα και το «κόλλημα» του ΔΝΤ

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος των επόμενων χρόνων και να «βγαίνουν» τα νούμερα στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που θα κάνει το ΔΝΤ, η ελληνική πλευρά πρότεινε κάτι απλό μεν αλλά περίπλοκο δε.

Να μη «φιξαρισθεί» το πρωτογενές πλεόνασμα ως προς το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, π.χ. 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 όπως προωθεί η Γερμανία, αλλά να είναι «κυμαινόμενο».

Κοινώς, να εξαρτάται το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τις χρονιές που ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ήταν υψηλός, ο πήχης για το πλεόνασμα θα ανέβαινε σε προκαθορισμένα συμφωνηθέν ύψος ως προς το ΑΕΠ, ενώ αντίθετα ο πήχης θα χαμήλωνε τις χρονιές που ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν χαμηλός ή αρνητικός.

Ομως, η πρόταση σκόνταψε σε δύο σκοπέλους.

Το Ταμείο δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με «κυμαινόμενο» πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ επιφυλακτική ήταν και η «τρόικα» της Ευρωζώνης (δηλαδή Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, συν την Αυστρία που σιγοντάρει).

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά αλλά μάλλον δίκιο έχει, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη τη στάση της «τρόικας» στο τελευταίο EuroWorking Group πριν το σημερινό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v