Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2017

Ο Μουρμούρας, οι ευρωβουλευτές, το QE και το comeback

Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (TτE) Γιάννη Στουρνάρα εκτός, τα καθήκοντα υποδοχής των 12 ευρωβουλευτών της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των κ.κ. Παπαδημούλη, Κύρτσου, ανέλαβε χθες ο υποδιοικητής κ. Γιάννης Μουρμούρας. Ο τελευταίος αναφέρθηκε εκτός των άλλων στο θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές και το QE.

Σύμφωνα με παρευρισκόμενο στη συνάντηση, ο κ. Μουρμούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασίσει η ΕΚΤ να συμμετάσχουν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) υπό προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2017. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην απάντηση που έδωσε ο κ. Ντράγκι στις 29 Μαΐου του 2017 σε σχετική ερώτηση που του έγινε.

Ο κ. Ντράγκι είχε θέσει ως προϋποθέσεις την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης και την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) από την EKT.

Σύμφωνα με τον παρευρισκόμενο στη συνάντηση, ο κ. Μουρμούρας τόνισε ότι η κρίσιμη παράμετρος είναι το "tapering", δηλαδή η μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Το QE λήγει επισήμως στα τέλη του 2017 αλλά κατόπιν η ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα με μειούμενο ρυθμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και υπό τον όρο ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Ντράγκι τηρούνται, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο QE.

Αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Μουρμούρας τόνισε ότι είναι ένα πράγμα η δοκιμαστική έξοδος που ίσως λάβει χώρα αυτή τη χρονιά και ίσως σχετικά σύντομα καθώς οι προοπτικές στις κρατικές αγορές ομολόγων φαίνονται ευνοϊκές αυτή την περίοδο.

Στο σχετικό διάγραμμα που δόθηκε στους ευρωβουλευτές φαίνεται πως η καμπύλη των ελληνικών επιτοκίων αυτή την περίοδο είναι ίδια περίπου με εκείνη του Σεπτεμβρίου του 2014, με μοναδική παραφωνία τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια που είναι πολύ υψηλότερα σήμερα σε σχέση με τότε.

Οσον αφορά στην επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ο κ. Μουρμούρας τη συνέδεσε με τη δημιουργία κάποιου αποθεματικού (cash buffer) όπως περιγράφεται στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης του Eurogroup στις 15 Μαΐου 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v