Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 23 2017

To ΔΝΤ μπορεί να αλλάξει τις εκτιμήσεις του

Οι επικεφαλής των θεσμών ξεκινούν τις πρώτες συναντήσεις με το κυβερνητικό επιτελείο, που γίνονται στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, με έμφαση στα δημοσιονομικά.

Το ΔΝΤ έχει γνωστοποιήσει τις εκτιμήσεις του για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ φέτος, 2,2% το 2018 και 3,5% από το 2019 και μετά. Οι ανωτέρω προβλέψεις βασίζονται στις τρέχουσες πολιτικές που εφαρμόζονται και στα δεδομένα που γνωρίζει, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα από το Ταμείο.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση το επόμενο δίμηνο εμφανίσει νούμερα που παραπέμπουν σε υψηλότερο πλεόνασμα από τον στόχο το 2017 -κάτι που αρκετοί θεωρούν πιθανό-, το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για φέτος και του χρόνου.

Όπως αναφέρουν στελέχη του από την Ουάσινγκτον, «…το έχουμε κάνει στο παρελθόν. Θα το ξανακάνουμε, αν κρίνουμε πως υπάρχει βιώσιμη υπεραπόδοση του στόχου (για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017)».

Φυσικά, το Ταμείο, που έχει καεί στον χυλό στο παρελθόν, είναι λογικό να  φυσάει και το γιαούρτι. Αυτό όμως σημαίνει καθυστέρηση στις εκτιμήσεις, όχι εμμονή στις σημερινές προβλέψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v