Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 17 2017

Ο γρίφος με τον ρυθμό ανάπτυξης: 1,6%-1,8% το 2017 ή μήπως 1%;

Ποιος έχει δίκιο;

Σύμφωνα με τις σχετικά πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% φέτος.

Είναι μια πρόβλεψη που αναμένεται να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2018 από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε ότι το προσχέδιο του ίδιου προϋπολογισμού προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1,8% ενώ ο προϋπολογισμός του 2017 τον ανέβαζε πάνω από 2,5%.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τοποθετούν τον ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 1,5% και 1,8% για φέτος.

Ομολογούμε λοιπόν ότι δεν είχαμε προσέξει την πρόβλεψη του ΚΕΠΕ για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που περιλαμβάνεται στο τετραμηνιαίο περιοδικό του υπό τον τίτλο «Οικονομικές Εξελίξεις». 

Κι αυτό γιατί το μοντέλο που χρησιμοποιεί εμφανίζεται να έχει πολύ καλή προβλεπτική ικανότητα για διάστημα εξαμήνου.

Από τη στιγμή που ενσωματώνει τα δημοσιευθέντα στοιχεία του ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς και τις προβλέψεις του μοντέλου για το δεύτερο εξάμηνο, θεωρούμε ότι η πρόβλεψη του ΚΕΠΕ για το σύνολο της χρονιάς αποκτά μεγαλύτερη αξία.

Σύμφωνα λοιπόν με το υπόδειγμα του ΚΕΠΕ, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1% φέτος.

Διαβάζουμε: «Με βάση τις προβλέψεις, ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 προσεγγίζει το 1,3%. Οι επιμέρους εκτιμήσεις για το 3ο και 4ο τρίμηνο ανέρχονται σε 0,4% και 2,2% ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2016.

Ενσωματώνοντας στις ως άνω προβλέψεις τα δημοσιευμένα στοιχεία για τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2017, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το 2017 εκτιμάται στο 1%.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αντανακλά μια ήπια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε σχέση με το προηγούμενο έτος (-0,1%)».

Σημειώνεται ότι το ΚΕΠΕ προχώρησε σε εποχική διόρθωση των εκτιμήσεών του για τις χρονολογικές σειρές. Οι προβλέψεις προκύπτουν από την εφαρμογή ενός δομικού υποδείγματος παραγόντων με 126 μεταβλητές, που καλύπτουν τις κύριες παραμέτρους της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας σε τριμηνιαία συχνότητα από τον Ιανουάριο του 2000 μέχρι και τον Ιούνιο του 2017.

Εξυπακούεται ότι μια σημαντική υπέρβαση ή το αντίστροφο της επίσημης εκτίμησης του προϋπολογισμού του 2018 μπορεί να έχει αξιόλογες επιπτώσεις στην εκτέλεσή του.

Για να δούμε, τι θα δούμε τελικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v