Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 7 2018

Οι αγορές, τα computers και οι αριθμοί

O Γκάνταλφ είναι ο μάγος και αρχηγός της Αδελφότητας του Δαχτυλιδιού, στη γνωστή ταινία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

Όμως, Γκάνταλφ αποκαλείται χαϊδευτικά σήμερα στους επενδυτικούς κύκλους ο Marko Kolanovic της JP Morgan. Κι αυτό λόγω των ιδιαίτερων ικανοτήτων του στις στρατηγικές που ποντάρουν στη μεταβλητότητα, όπως volatility targeting, short volatility trades κ.τλ.

Όταν λοιπόν ο Kolanovic μίλησε για τη μεγάλη πτώση της Γουόλ Στριτ τη Δευτέρα, όλοι άκουσαν με προσοχή αυτά που είπε. Η εκτέλεση συστημικών συναλλαγών, όπως Index option gamma hedging και το κλείσιμο short volatility trades, προκάλεσαν τεχνικές εκροές που δεν αντισταθμίσθηκαν από εισροές αγοραστών που βασίζονται στα θεμελιώδη μεγέθη.

Το αποτέλεσμα ήταν να ασκηθεί μεγάλη πίεση στον δείκτη Dow Jones, που έφθασε σε κάποιο σημείο να χάνει πάνω από 6%.

Η πρόβλεψη; Η αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά θα συνεισφέρει σε περαιτέρω εκροές από συστηματικές στρατηγικές τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε.

Οι συνολικές εκροές ίσως ανέλθουν σε 100 δισ. δολάρια, κατέληξε.

Φυσικά, οι ανωτέρω στρατηγικές δεν θα μπορούσαν να εκτελεσθούν, αν δεν υπήρχε το program trading.

Κοινώς, συναλλαγές με μεγάλο όγκο που εκτελούνται αυτόματα, όταν κάποιος δείκτης της αγοράς ακουμπά κάποιο κρίσιμο επίπεδο. Είναι τα είδη των συναλλαγών που μπορούν να προκαλέσουν πανικό σε περιόδους υποχώρησης της αγοράς, επιταχύνοντας την πτώση.            

Γι’ αυτό τον λόγο, τα μεγάλα χρηματιστήρια έχουν ενσωματώσει αυτόματες διακοπές των συναλλαγών, σε περίπτωση μεγάλων κινήσεων των δεικτών των μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v