Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2018

To 2018 θα είναι καλό αλλά το 2019 εμφανίζει σύννεφα

Η τουριστική βιομηχανία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 και στην ανάσχεση της ύφεσης το 2016. Η συμβολή της είναι τόσο άμεση όσο και έμμεση, για έναν κλάδο που εκτιμάται  πως αντιπροσωπεύει το 18% του ΑΕΠ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς θέλουν τη φετινή χρονιά να είναι επίσης πολύ καλή, με ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων, με θετική συνεισφορά στον ρυθμό ανάπτυξης. Όμως, την ίδια στιγμή, οι ίδιοι άνθρωποι προβλέπουν μείωση των εισπράξεων το 2019.

Ο λόγος; Η συνέχιση της ανάκαμψης του τουρισμού σε ανταγωνιστικές αγορές όπως της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Καλώς ή κακώς, η Ελλάδα ήταν από τους πλέον ευνοημένους από τα τρομοκρατικά γεγονότα και άλλα που έλαβαν χώρα στις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια και σε κάποιο βαθμό εκεί οφείλονται οι επιδόσεις-ρεκόρ της εγχώριας βιομηχανίας.

Εχουν δίκιο λοιπόν να ανησυχούν από τώρα, αν και είναι νωρίς, από τη διαγραφόμενη τάση σε Τουρκία και Αίγυπτο. Πολύ περισσότερο γιατί το ελληνικό προϊόν θα είναι λογικά λιγότερο ανταγωνιστικό σε επίπεδο τιμών, μετά τις αυξήσεις στις οποίες προχώρησαν οι εγχώριοι παράγοντες  λόγω της αυξημένης ζήτησης και των νέων φορολογικών δεδομένων.

Το 2018 θα είναι λοιπόν μια ακόμη καλή τουριστική χρονιά, αλλά το 2019 είναι μια άλλη υπόθεση, εκτός απροόπτου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v