Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 26 2018

Η Σερβία αποφοίτησε από το ΔΝΤ, η Ελλάδα ακόμη

Οι πιο πολλοί ίσως δεν το πήραν είδηση. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πρόσφατα πως η Σερβία εξήλθε από το 3ετές πρόγραμμα που είχε με το Ταμείο, ύψους 1,32 δισ. δολαρίων, επιτυγχάνοντας καλύτερες επιδόσεις από αυτές που είχαν τεθεί σε διάφορα μακροοικονομικά μεγέθη.

Η οικονομία της Σερβίας ήταν σε δύσκολη κατάσταση το 2014, που πήγε στο ΔΝΤ, έχοντας το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ στην Ευρώπη. Όμως, κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να μετατρέψει το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα σε πλεόνασμα, να επαναφέρει την ανάπτυξη με αύξηση των επενδύσεων και μείωση της ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μέσω μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, παρατηρεί το ΔΝΤ.

Φυσικά, πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη για να γίνει η Σερβία  ανταγωνιστική και πιο προσανατολισμένη στην οικονομία της αγοράς, προσθέτει.

Όμως, η ουσία είναι μία.

Η Σερβία αποφοιτά επιτυχώς μετά από 3 χρόνια από το πρόγραμμα ενώ η Ελλάδα παραμένει ακόμη υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ για 8 χρόνια και ίσως περισσότερα, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι-πιστωτές κρίνουν έτσι.

Συγκρίσεις που δεν μας τιμούν. Ακόμη κι αν ληφθούν υπόψη οι διαφορές και το μέγεθος των προγραμμάτων προσαρμογής. Να θυμίσουμε πως ο γνωστός μας Πόουλ Τόμσεν είχε περάσει πιο παλιά με το ΔΝΤ από την Σερβία και ήταν ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε από τον Στρος Καν το 2010 για το ελληνικό πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v