Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 16 2018

H γραφειοκρατία και ο νομικισμός είναι ανίκητα

Για κάποιους ισχύει το ρητό: Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει. Για άλλους, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η δομή του συστήματος ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι τελείως γραφειοκρατική και αντιπαραγωγική.

Αναφερόμαστε στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην αξιολόγηση των δύο βελτιωμένων οικονομικών εισφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των βελτιωμένων προσφορών ήταν η προηγούμενη Τετάρτη, αν και η συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενώπιον του οποίου θα άνοιγαν ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, γιατί στην ουσία συγκρίνονται τα τιμήματα που πρόσφεραν τα δύο κοινοπρακτικά σχήματα και επιβεβαιώνεται η χρονική επέκταση των εγγυητικών τους.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο λόγος; Κάποια επιπλέον δικαιολογητικά που ζητήθηκαν, όπως διέρρευσε προς τα έξω. Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκαν τα επικυρωμένα αντίγραφα των πρακτικών των ΔΣ των εταιρειών που απαρτίζουν τα δύο κοινοπρακτικά σχήματα που να δείχνουν πως ενέκριναν τις βελτιωμένες προσφορές.

Κι αυτό γιατί στους δικούς μας δεν αρκούσε η απόφαση του ΔΣ του οχήματος (SPV) που έχουν φτιάξει τα δύο σχήματα για να διεκδικήσουν τον ΔΕΣΦΑ. Ηθελαν επίσης τα αντίγραφα των πρακτικών ΔΣ και των εταιρειών που τα απαρτίζουν.

Ελα όμως που αρκετές ξένες εταιρείες δεν λειτουργούν με βάση την ελληνική νομικίστικη λογική. Κοινώς, δεν συνεδριάζουν τα διοικητικά τους συμβούλια για να εγκρίνουν τις βελτιωμένες προσφορές για ένα περιουσιακό στοιχείο που διεκδικούν. Κι αυτό γιατί η αρχική έγκριση των ΔΣ για υποβολή προσφοράς τούς καλύπτει και έχει ήδη υποβληθεί στον πρώτο γύρο των δεσμευτικών προσφορών.

Θα πρέπει λοιπόν οι εν λόγω ξένες εταιρείες να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.  Κοινώς, θα πρέπει να δικαιολογήσουν γραπτώς γιατί δεν μπορούν να υποβάλουν τέτοια αντίγραφα, εξηγώντας τη διαδικασία.

Το κωμικοτραγικό είναι πως η EBRD δεν δίνει τέτοια αντίγραφα των πρακτικών επί τούτου, καθότι τα αναρτά στο σάιτ της και είναι διαθέσιμα δημοσίως.

Οι αρμόδιοι ισχυρίζονται πως όλα αυτά γίνονται για να μη ζητηθούν αργότερα από τον προτιμητέο επενδυτή στο ελεγκτικό συνέδριο. Όμως, μ’ αυτά και μ’ αυτά φαίνεται το μέγεθος της γραφειοκρατίας και του νομικισμού που χαρακτηρίζει τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας, για να καλύπτουν οι πολιτικοί τα νώτα τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v