Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 1 2018

Οταν το Ιράν «έσωσε» τα ΕΛΠΕ

Πέντε επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ.

Φυσικά, θα πρέπει να περιμένουμε για το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού, πριν βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα.

Ομως, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Δεν θα είχαμε φθάσει πιθανόν σ' αυτό το σημείο, αν μερικά χρόνια πριν δεν είχε συμβεί κάτι που απέβη σωτήριο για τα ΕΛΠΕ.

Αναφερόμαστε στο εμπάργκο που επιβλήθηκε στο Ιράν απο την ΕΕ το 2011.

Τα EΛΠE είχαν ήδη υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, που τους επέτρεπε να επεξεργάζονται κι άλλες ποιότητες πετρελαίου (βαρύτερο) και να βγάζουν περισσότερα παράγωγα, π.χ. jetoil. Ομως, η εταιρεία είχε φορτωθεί περισσότερα δάνεια.

Ταυτόχρονα, η ελληνική αγορά, που ήταν ο κύριος πελάτης των EΛΠE, είχε μπει σε κρίση, οι τράπεζες αντιμετώπιζαν δυσκολίες και η αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Σ' εκείνο το σημείο ήλθε το εμπάργκο της ΕΕ στο Ιράν, με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί να πληρώσουν τα EΛΠE ένα μεγάλο ποσό, π.χ. 600-700 εκατ. ευρώ, στον προμηθευτή τους. Αυτό έδωσε μεγάλη ταμειακή ανάσα στην εταιρεία και ίσως την έσωσε από τα χειρότερα, τονίζουν οι επαΐοντες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v