Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 16 2018

Αλλο ΟΤΕ, άλλο ελληνικό Δημόσιο

«Το γεγονός ότι οι επενδυτές διψούν για ελληνικά κρατικά χρεόγραφα αποδεικνύει το παράδειγμα του ΟΤΕ. Ο όμιλος, ο οποίος ανήκει κατά 45% στην Deutsche Telekom, άντλησε την περασμένη εβδομάδα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές 400 εκατομμύρια ευρώ από ένα τετραετές ομόλογο. Το κουπόνι διαμορφώθηκε σε 2,375% και υπερκαλύφθηκε πέντε φορές, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να κάνει τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. να ζηλέψει», τονίζει η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε ανταπόκριση για την πρόθεση του ΟΔΔΗΧ να δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών, πιθανόν με την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Πράγματι, η Ελληνική Δημοκρατία σκέφτεται εδώ και καιρό να βγει στις αγορές, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών που βγήκαν από προγράμματα, και το 10ετές ομόλογο είναι ψηλά στη λίστα.

Οι αρμόδιοι δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικοί όταν ερωτήθηκαν σχετικά από στελέχη αμερικανικών funds πρόσφατα στη Ν. Υόρκη και τη Βοστώνη.

Απλά, έδωσαν μια εικόνα των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους τα επόμενα χρόνια και τόνισαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε ad hoc κινήσεις όπως με το 7ετές ομόλογο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η κίνηση έγινε τότε γιατί, αφενός, δεν γνώριζαν ότι η τελευταία δόση θα ήταν 15 δισ. ευρώ και αφετέρου, γιατί η συμφωνία ήταν να υπάρχει αναλογία 1 προς 1. Κοινώς, για 1 δισ. ευρώ της Ελλάδας, οι θεσμοί θα έβαζαν 1 δισ. ευρώ για το απόθεμα ρευστότητας.

Όμως, δεν θα πρέπει να συγχέουμε το ομόλογο του ΟTE με το ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οπως τονίζει στέλεχος μεγάλης ξένης τράπεζας που έχει ιδίαν γνώση του θέματος, το ρίσκο του ΟΤE θεωρείται ρίσκο Deutsche Telekom από τους ξένους επενδυτές.

Αυτό σημαίνει ότι θεωρούν πως αν κάτι πάει στραβά, η γερμανική «μαμά» θα στηρίξει τον Oργανισμό. Ομως, μια ματιά στα δύσκολα χρόνια της κρίσης δείχνει ότι αυτό δεν ήταν τόσο ορατό όταν ο ΟTE χρειάστηκε να αναχρηματοδοτήσει ομόλογό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v