Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 10 2018

Στην τελική ευθεία οι σχεδιασμοί ΟΔΔΗΧ για τις αγορές

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ το πρόγραμμα εκδόσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας για το 2019, για πρώτη φορά από τότε που ενέσκηψε η οικονομική κρίση.

Με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, το πιθανότερο είναι πως η ανακοίνωση θα είναι λιτή και γενικόλογη.

Κοινώς, θα αναφέρεται στο μέγιστο ποσό που η χώρα μπορεί να δανεισθεί το 2019. Αν κρίνουμε από τον προϋπολογισμό, το πιθανότερο είναι ότι θα αναφέρει «έως το ποσό των 7 δισ. ευρώ», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, π.χ. για μικρότερο ποσό συνολικά.

Ομως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη έξοδος της χώρας στις αγορές μετά την έξοδο από το 3ο πρόγραμμα προσαρμογής τον περασμένο Αύγουστο.

Οι τελευταίες πληροφορίες (από τη μεριά των ευρωπαϊκών θεσμών) θέλουν την Ελλάδα να επιχειρεί την περίφημη έξοδο τον Ιανουάριο.

Αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά στο σημερινό επίπεδο αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η χώρα φέρεται να επιχειρεί έξοδο με 5ετές ομόλογο καθότι η απόδοσή του είναι αρκετά χαμηλότερη από 4%. Σήμερα, η απόδοση του ομολόγου κυμαίνεται κοντά στο 3,3% έναντι 4,2% του 10ετούς.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου δεν είναι χαμηλή αλλά είναι προφανώς πιο αποδεκτή από πολιτικής σκοπιάς.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι συνθήκες θα επικρατούν στις αγορές τον Ιανουάριο του 2019.

Παρ' όλα αυτά παραθέτουμε την τελευταία εικόνα που υπάρχει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ελληνική έκδοση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v