Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2019

Είναι ο SSM εναντίον μιας εθνικής bad bank;

Ο επόπτης των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM). Εχει λοιπόν μεγάλη σημασία η θέση που παίρνει απέναντι στη δημιουργία μιας εθνικής bad bank για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πολλοί περιμένουν να δουν αν η ανάληψη της ηγεσίας από τον Ιταλό κ. Enria που προέρχεται από την EBA (European Banking Authority) θα μπορούσε να αλλάξει κάτι. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Andrea Enria διαδέχθηκε την "σκληρή" D. Nouy της Γαλλίας από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Γιατί το λέμε αυτό;

Γιατί ο ESM είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο παρελθόν σε διάφορες προτάσεις, π.χ. της Κομισιόν για ελαστικότερους λογιστικούς κανόνες μεταχείρισης των ζημιών από πωλήσεις πακέτων δανείων, στο κείμενο για εθνικές bad banks, ενώ η ΕΒΑ υπό τον Enria είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας ενιαίας "κακής τράπεζας" για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, ο SSM είχε κρατήσει αρνητική στάση στη δημιουργία μιας εθνικής bad bank όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, προσθέτοντας ότι δεν έβρισκε σωστή την ιδέα να μπουν σε ένα κουβά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των τύπων όλων των τραπεζών εκτός των άλλων.

Θα συνεχίσει ο SSM να έχει την ίδια θέση υπό τον Enria;

Η απάντηση έχει σημασία γιατί το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των προβληματικών δανείων παραπέμπει σε ένα είδος bad bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v