Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 4 2019

Η επόμενη έκδοση θα είναι το 10ετές;

Η ελληνική καμπύλη επιτοκίων έχει υποχωρήσει κάπου 20 μονάδες βάσης στον απόηχο της πετυχημένης έκδοσης του 5ετούς ομολόγου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 3,9% περίπου και του 4ετούς ομολόγου που λήγει τον Ιανουάριο του 2023 στο 2,86%. Σε κάποιο βαθμό, αυτό οφείλεται στην επιλογή των αρμοδίων να αφήσουν περισσότερα "σπόρια" στο τραπέζι για να ευχαριστήσουν τους αγοραστές και να τους έχουν πιο ζεστούς για την επόμενη έκδοση.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τις προσφορές για το 5ετές ομόλογο που υπερέβησαν τα 10 δισ. ευρώ να έπεφταν στο μισό αν η απόδοση του ομολόγου προσδιοριζόταν στο 3,5%.

Η επόμενη κίνηση των αρμοδίων δεν είναι γνωστή. Αλλοι εκτιμούν πως έφτασε η ώρα να αποπληρωθεί το κομμάτι απο το δάνειο του ΔΝΤ που έχει λάβει η χώρα και για το οποίο πληρώνει επιτόκιο άνω του 5%.

Αλλοι θεωρούν ότι είναι πιο πιθανό να "ξανανοίξει" το 5ετές ομόλογο και να πουληθούν επιπλέον χρεόγραφα αξίας 2-3 δισ. ευρώ για να αποκτήσει η συγκεκριμένη έκδοση αναφοράς (benchmark) μεγαλύτερη ρευστότητα.

Ομως, άλλοι στην αγορά πιστεύουν ότι το δημόσιο θα πρέπει να πάει σε έκδοση ομολόγου μεγαλύτερης ληκτικότητας και συγκεκριμένα στη 10ετία όσο οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές παραμένουν ευνοϊκές και αρκετά πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v