Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 23 2019

Ερχεται η υπουργική απόφαση για τα λεφτά των δήμων

Θέμα χρόνου, όπως μαθαίνουμε, είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης προς υλοποίηση διάταξης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων, εκτός εκείνων που χρειάζονται για τη λειτουργία τους, το επόμενο 15νθήμερο στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Στο επίκεντρο, κάπου 2-2,5 δισ. ευρώ, που εκτιμάται πως έχουν οι ΟΤΑ στο τραπεζικό σύστημα.

Το θέμα, το οποίο είχε λάβει διαστάσεις και πολιτικοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς οι δήμαρχοι υποστήριζαν ότι το κράτος θέλει να βάλει χέρι στα λεφτά τους, δεν αναμένεται να επιλυθεί άμεσα.

Οι πιο ρεαλιστές προβλέπουν πως πρόκειται για μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο. Η υποχρεωτική μεταφορά  των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπως οι ΟΤΑ, προβλέπεται κι από προηγούμενο Νόμο του 2015 αλλά δεν εφαρμόσθηκε.

Αυτή τη φορά, ο νόμος συνδέει τη μεταφορά των διαθεσίμων πλην των εξαιρέσεων στην TτΕ, με την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν. Θυμίζουμε ότι οι ΟΤΑ είναι υποτομέας της Γενικής Κυβέρνησης και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.  

Οι  αρμόδιοι τονίζουν πως οι ΟΤΑ υποχρεούνται να κλείνουν και να ξεκινάνε μια χρονιά με μηδενικά ταμειακά αποθεματικά. Κοινώς, υπονοούν ότι τα 2 δισ. ευρώ και πλέον που οι ΟΤΑ έχουν στις τράπεζες είναι απόρροια των κρατικών επιχορηγήσεων που έχουν λάβει διαχρονικά και στην ουσία είναι λεφτά των φορολογουμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v