Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2019

Οι διευθύνσεις του SSM και το σχέδιο της ΤτΕ

Τι θα γίνει αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να προωθήσει μόνο το «ιταλικό σχέδιο» για τα «κόκκινα» δάνεια, ρωτήσαμε σε ανύποπτο χρόνο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος. «Θα ήταν κρίμα», απάντησε το ίδιο.

Είναι λογικό ο καθένας να θεωρεί πως το δικό του σχέδιο είναι καλύτερο από του ανταγωνιστή του και να πιστεύει πως θα λάβει την έγκριση της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν (DG Comp) και της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής (SSM). Φυσικά, τελικός κριτής όλων των συστημικών σχεδίων για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων θα είναι η αγορά.

Όμως, έχει ενδιαφέρον πώς τοποθετούνται οι διάφορες διευθύνσεις του SSM απέναντι στο σχέδιο της ΤτΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (SRM), που αναλαμβάνει όταν οι τράπεζες αποτυγχάνουν, είναι αναφανδόν υπέρ της πρότασης της ΤτE. Προφανώς γιατί δεν θέλει να χρειασθεί να αναλάβει έργο.

Από τις τέσσερις διευθύνσεις του SSM, η τέταρτη διεύθυνση (ας την ονομάσουμε γενική) εμφανίζεται να είναι υπέρ της πρότασης της TτΕ, ενώ η δεύτερη διεύθυνση, που είναι αρμόδια για την εποπτεία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, εμφανίζεται να είναι ανοικτή σε όλα τα σχέδια.

Όσον αφορά την DG Comp, εκεί φαίνεται πως υπάρχουν απαιτήσεις αναφορικά με την υποβολή τεχνικών σχεδίων, π.χ. αλγορίθμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v