Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2019

Τα «άγνωστα» έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου

Ολοι γνωρίζουμε τα 3μηνα, 6μηνα και 12μηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Στο σύνολό τους ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ και συμπεριλαμβάνονται στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης. Ένα σημαντικό κομμάτι τους βρίσκεται σε χέρια διεθνών επενδυτών.

Πόσοι όμως γνωρίζουμε για τα «ειδικά» έντοκα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο χρέος, αλλά χρησιμοποιούνται από το κράτος; Αν ήταν να προβλέψουμε, θα λέγαμε ελάχιστοι.

Πρόκειται για «έντοκα» που βγήκαν κατόπιν υπουργικής απόφασης και χρησιμοποιούνται από το κράτος σε συμφωνίες επαναγοράς (ρέπος) που κάνει με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Η συνολική αξία τους έχει προσδιορισθεί από την υπουργική απόφαση σε 30 με 35 δισ. ευρώ -δεν θυμόμαστε ακριβώς- και είναι τα χρεόγραφα που δίνει το κράτος ως εγγύηση, π.χ. στο Κοινό Κεφάλαιο, όταν δανείζεται. Αυτό γίνεται δύο φορές τον χρόνο ανά εξάμηνο, που σημαίνει πως τα «ειδικά» έντοκα είναι 6μηνα.  

Όμως, τέτοια «ειδικά» έντοκα πολύ μικρότερης αξίας έχουν λάβει κάποιες ελληνικές τράπεζες για άλλο λόγο, π.χ. για πράξεις ανταλλαγής επιτοκίων (swaps) με το κράτος. Ισως το πιο ενδιαφέρον είναι πως δύο τουλάχιστον ξένες τράπεζες φέρονται να έχουν αποδεχτεί τα  συγκεκριμένα «ειδικά» έντοκα ως ενέχυρο σε ρέπος με ελληνικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v